Çiftçiye buğday darbesi

Çiftçiye buğday darbesi
Girdi fiyatları yüzde 50 arttığı halde Toprak Mahsülleri Ofisi, bu yıl buğday alım fiyatlarını yaklaşık yüzde 10 civarında artırdı. Duruma tepki gösteren CHP’li Ömer Fethi Gürer, "Üretici yine hayal kırıklığına uğradı" dedi.

Hububatta girdi maliyetleri yüzde 50 arttığı halde taban fiyat neredeyse yerinde saydı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ton başına 1050 lira olarak açıklanan buğday alım fiyatının, çiftçinin beklentisinin çok altında kaldığını söyledi. Buğday üretiminde girdi maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 50 arttığına dikkat çeken Gürer, alım fiyatı artışının ise yüzde 10'larda kalmasının üreticide hayal kırıklığına neden olduğunu söyledi.

BEKLENTİNİN ALTINDA

Gürer, geçen yıl 940 lira olarak açıklanan Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın bu yıl ton başına 1050 lira, geçen yıl 1000 lira olarak açıklanan makarnalık buğday fiyatının bu yıl 1100 lira olarak belirlendiğini, arpa alım fiyatının 825 lira, çavdar, yulaf ve tritikale alım fiyatının ise ton başına 800 lira olarak açıklandığını vurgulayarak, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan hububat alım fiyatları beklentinin çok altında kaldı” dedi.

MALİYET YÜZDE 50 ARTTI

Gürer, hububatta taban fiyat artışının yüzde 8.75 ile 11.7 arasında kaldığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak girdi maliyetleri geçen yıla göre en az yüzde 50 artış gösterdi. Çiftçinin buğday üretimi için kullandığı yakıta hemen her gün zam gelirken, gübre ve ilaç fiyatları sürekli artarken, hububat alım fiyatlarındaki düşük düzeydeki artış üreticileri perişan etti. Üretici buğdayda en azından 1200 lira taban fiyat bekliyordu. Kimi bölgelerde yağmurların yeterli yağmaması verimi de etkiledi. Bu yıl en azından buğdayda ithal sopası çıkmadı. Ürünü geç hasat edilen bölgelerde fiyat bu rakamın da altına inebilir, tüccar üreticiyi düşürmeye zorlayabilir. Bu bağlamda en azından taban fiyat korunmalı. Yoksa çiftçinin perişanlığı iyice artacak.”

VERGİ DE SIKINTIYA SOKTU

Memleketi Niğde'de yalnızca geçen yıl 635 bin dekar alanda 163 bin ton ekmeklik buğday ve 20 bin dekar alanda 7 bin ton makarnalık buğday üretiminin gerçekleştiğini anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Bilindiği gibi geçen yıl tam hasat döneminde buğday ithalatının  önünü açan gümrük vergisi düzenlemesi, üreticileri sıkıntıya sokmuştu. Bu  yıl da taban fiyatı konusunda beklentilerin çok altında kalınması üreticilerin sıkıntısını katladı” şeklinde konuştu.

tmo.jpg

‘’AKP ÇİFTÇİYİ HİÇ DÜŞÜNMEDİ’'

CHP'li Ömer Fethi Gürer, bahar döneminde beklenen yağışların yeterli olmamasının kuraklığa neden olduğunu, bu durumun da  verim kaybı oluşturacağını söyledi. Gürer, “Hububat alım fiyatları belirlenirken artan girdi maliyetleri ve kuraklık da gözönünde bulundurulmuş olsaydı, çiftçi belki bugün hayal kırıklığı yaşamayacaktı. AKP hükümetleri çiftçiyi hiç düşünmedi. Tarımda yanlış politikalar ile ülkeyi dışa bağımlı kıldı. Seçim döneminde dahi çiftçinin yanında olmadığını verdiği taban fiyatla gösterdi” dedi.