Irak, Türkiye'den ithalata gözetimi erteledi

Irak, Türkiye'den ithalata gözetimi erteledi
Irak, Türkiye'den ithalata gözetimi erteledi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Irak’ın yapacağı İthalat Öncesi Gözetim, Test ve Sertifikasyon Programı kapsamındaki mobily

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Irak’ın yapacağı İthalat Öncesi Gözetim, Test ve Sertifikasyon Programı kapsamındaki mobilya, seramik ve tekstil ürünleri için uygulamanın 1 Ocak 2013 tarihine ertelendiğini bildirdi.  Çağlayan, yazılı açıklamasında, Irak’a mobilya, seramik ve tekstil ürünleri ihracatı yapan firmalara müjde verdi. Zafer Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı olarak yaptıkları girişimlerin sonuç verdiğini ve uygulamanın ertelenmesi kararının gümrüklere bildirildiğini ifade etti. İhracatın artması ve ihracatın önündeki engellerin kaldırılması için gece gündüz demeden çaba harcadıklarını belirten Çağlayan, şunları kaydetti:
 “Irak’a ihracatımızda ciddi bir sorun yaşanmaması için Bakanlığımızca her türlü önlem alınmakta ve gerekli girişimler yapılmaktadır. Bu çerçevede, daha önce 1 Temmuz 2012 tarihinde başlatılan Gıda Ürünleri İthalatında Denetim Uygulaması, Bakanlığımızca yapılan girişimler sonucu 1 Ocak 2013 tarihine kadar ertelenmişti.  Bu defa, sürdürülen girişimlerimiz sonucunda seramik karoları ve tekstil ürünlerinde de uygulama 1 Ocak 2013 tarihine kadar ertelendi. Mobilyalar da dahil olmak üzere denetim uygulaması ertelenen ürünlerde Irak’a ihracatımız yılın 8 ayında yaklaşık 290 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.