Çin'den Hulk'a tarihi teklif!

Çin'den Hulk'a tarihi teklif!
Brezilyalı yıldız oyuncu Hulk, Shanghai Shenhua'nın dudak uçuklatan teklifini kabul etti.

Artık futbolda Çin gerçeği, iyiden iyiye kendisini hissettirmeye başladı. Geçtiğimiz bir yıl boyunca sadece yaşı geçmiş eski ünlüleri değil, kariyerinin baharında isimlere de yönelen Çin ekipleri, Avrupa’da yaz transfer döneminin yaşandığı bu günlere de damga vuracağını Hulk ile gösterdi.

Gervinho, Renato Augusto, Ramires, Fredy Guarin Jackson Martinez, Stephane Mbia transferleri ile yaşı gelmiş yıldızların oynadığı ABD ve Katar gibi ülkeleri geride bırakan Çin, futbolcu yatırımına devam ediyor. Türkiye’den de Burak Yılmaz ve Ersan Adem Gülüm’ün oynadığı Çin Süper Ligi’ne son olarak Brezilyalı bir yıldız ekleniyor. Shanghai Shenhua’nın teklifini kabul eden Hulk, yıllık 20 milyon Euro’ya imza atıyor. Hulk’un forma giydiği Rus ekibi Zenit St. Petersburg ekibi ise Brezilyalı yıldızdan gelecek 55 milyon Euro’yu bekliyor.

TRANSFER DEVLET POLİTİKASI OLDU

Tıpkı diğer yıldılar gibi Hulk’a da dünya üzerinde görülmemiş böyle bir teklifin yapılabilmesinin bir neden var. Çin Futbol Federasyonu, hükümetin vermiş olduğu direktifler doğrusunda yayın gelirini 8 milyon Euro’dan 1.1 milyar Euro’ya çıkardı. Bu astronomik yayın geliri de Çin takımlarının, tıpkı Hulk gibi, bu denli yüksek paralar ödeyerek yıldızları ülkeye çekmesinde önemli rol oynadı.

Hulk gibi yıldız futbolcuların transferi ile Çin Süper Ligi’nin dünyada izlenme oranlarının arttırılması hedefleniyor. Zaten şimdiden takip edilme açısından büyük bir reklam oluşturmuş durumdalar.

SADECE TRANSFER YAPMIYORLAR

Çin sadece Hulk gibi yıldızlara ödediği yüksek bonservis bedelleri ile transfer yapmıyor. Futbolda bir kültür oluşturmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürüterek genç futbolcu adaylarının da önü açılıyor.

Örneğin Çin’de 2016 yılında düzenlenecek olan Üniversite sınavında futbol bir seçenek haline gelecek ve isteyen öğrenciler bu dalda kendini geliştirebilecek. Buna bağlı olarak Çin Milli Eğitim Bakanlığı, Çin futboluna oyuncu yetiştirmek amacıyla okullarda 20 bin yeni saha açacak.

Böylelikle, ülkemizde yıllardır yer alan ‘Okul ile Futbol bir arada olmaz’ mantığının ne kadar geçersiz bir neden olduğunu da gerçekleştirilen bu örnekten anlayabiliyoruz.