Çin'in Afganistan'daki gizli planı ortaya çıktı! Çok konuşulacak Doğu Türkistan detayı...

Çin'in Afganistan'daki gizli planı ortaya çıktı! Çok konuşulacak Doğu Türkistan detayı...
Türkiye'nin Kabil politikası Çin'den bağımsız şekillenemiyor.

FATİH ERBOZ - YENİÇAĞ

İnsan Hakları Avrasya Forumu Genel Sekreteri Abdullah Bugsur, "Çin öncelikle İslamiyeti kullanarak bölgeye giriyor. Afganistan''ın Güney Türkistan bölgesine ve Afganistan''ın geneline radikal İslam unsurlarını sürekli olarak gönderiyor. Taliban''ı böylelikle kontrol altına alıyor. Ayrıca Doğu Türkistan ve kendi içindeki Çinli Müslümanları da bölgeye göndererek bir anlamda Afganistan''ı kontrol altında tutuyor. Maddi yardım da yaparak Türk bölgesini radikal İslam unsurları ile doldurmak suretiyle, Afganistan''ı Taliban üzerinden kontrol altına alıyor" dedi. 

Türkiye''nin Afganistan politikasını bölgedeki unsurları hesaba katmadan belirlemesinin çok zor olduğunu kaydeden Bugsur, şunları belirtti: " Öncelikle Türkiye bölgedeki gelişmeleri dikkate alarak hareket etmeli. Sorun sadece Taliban değil. Afganistan uluslaşamamış bir aşiret devleti. Dolayısıyla Taliban''ı Peştunlardan oluşan tek bir yapı olarak örmemek gerek. Bir çok unsur Taliban''ın içinde. Çin sanıldığı gibi Taliban ile görüşerek bölgeyi kontrol altına almak amacında değil. Çin öncelikle İslamiyeti kullanarak bölgeye giriyor. Afganistan''ın Güney Türkistan bölgesine ve Afganistan''ın geneline radikal İslam unsurlarını sürekli olarak gönderiyor. Taliban''ı böylelikle kontrol altına alıyor. Ayrıca Doğu Türkistan ve kendi içindeki Çinli Müslümanları da bölgeye göndererek bir anlamda Afganistan''ı kontrol altında tutuyor. Bunun yanı sıra maddi yardımda yaparak Türk bölgesini radikal İslam unsurları ile doldurmak suretiyle, ayrıca Afganistan''ın geneline radikal İslam unsurlarını göndererek Afganistan''ı Taliban üzerinden kontrol altına alıyor."  

Taliban''ın önümüzdeki günlerde şeriat hukukundan vazgeçmeden tavır değiştireceğinin anlaşıldığını kaydeden Bugsur, " Önümüzdeki günlerde Taliban kadın hakları üzerinden bir takım tavır değişikliklerine gidecek. Burada şunu fark edelim asla şeriat hukukundan vazgeçmez. Sadece örneğin kadınların sokağa çıkmasında yanında erkek olması gerekiyordu bunu yumuşatacak. Böylelikle onlarda kendilerince ülkeyi kontrol altında tutmak isteyecek. Çin bölgede radikal İslamın unsurlarını kullanarak İran''ı da bölgeye çekerek Afganistan''ı kontrol altına alma çabası peşinde dolasıyla eğer Türkiye Çin''e karşı bir politika geliştirmek istiyorsa Doğu Türkistan''a sahip çıkarak bunu yapmalı. Doğu Türkistan''daki Türklere sahip çıkan Türkiye Çin''in Afganistan üzerindeki etkisini azaltacaktır. Bu bir denge oluşturabilir" diye konuştu

İlgili Haberler