Çipras, Ege'de Lozan Antlaşması'nı ihlal etti

Çipras, Ege'de Lozan Antlaşması'nı ihlal etti
Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım, Yunanistan Başbakanı Çipras'ın Ege Denizi'nde yaptığı uçuşu değerlendirdi.

Bünyamin Öztürk / ANKARA

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım, AKP iktidarının Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarına sahip çıkmadığını ve Ege Denizi'ndeki inisiyatifi Yunanistan'a terk ettiğini söyledi.

Yalım, Yunananistan Başbakanı Alexis Çipras'ın, önceki gün Larissa'da konuşlu 110. Hava Üssü'ndeki 337. Filo'dan F-16 ile havalanarak Ege Denizi üzerinde yaptığı uçuşu eleştirdi. Çipras'ın Kuzey Ege Denizi'nde, İskiri, Bozbaba ve Limni adaları üzerinde uçtuktan sonra Halkidi Yarımadası üzerinden dönüş yaparak Larissa meydanına iniş yaptığını ifade eden Yalım, şöyle dedi: "Limni ve Bozbaba adaları, Lozan Antlaşması'nın 12. maddesine göre gayri askeri statüde. Anılan adaların üzerinden askeri uçaklar uçamaz. Çipras, Limni ve Bozbaba adalarının üzerinden askeri uçakla uçarak Lozan Antlaşması'nı ihlal etti.

Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, her zaman olduğu gibi olanı biteni turist gibi izledi. Yunanistan'a müzik notası bile verilmedi. Yunanistan daha önce de Türk hava sahasını ihlal etti. Yunan Genelkurmay Başkanı Oramiral Evangelos Apostolakis ve Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Christos Christodoulou, 31 Ağustos 2017'de, Girit'ten havalanarak, Türk adalarının üzerinden uçarak Türk hava sahasını ihlal etmişti.

Yunan Genelkurmay Başkanı Oramiral Apostolakis, 20 Nisan 2016'da Larissa'dan havalanarak Aydın Eşek Adası ve Aydın Bulamaç Adası'nın üzerinden uçmuş ve Türk hava sahasını ihlal etmişti."
 

İlgili Haberler