Çıray: Sorunu yüksek diplomasi çözer

Çıray: Sorunu yüksek diplomasi çözer
CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Aytun Çıray, Rusya krizinin iç siyasete ve başkanlık propagandasına alet edilemeyecek kadar ciddi olduğunu söyledi

Çıray, bugünkü krize birden gelinmediğini, “Yurtta sulh cihanda sulh” ilkesinden vazgeçildiğinden bu yana başımızın dertten kurtulmadığını anlattı. Çıray, “AKP iktidarları zamanında Türkiye sürekli zaviye kaybetmiştir. Irak’taki tüm kırmızı çizgileri silinen Türkiye’nin bizzat bu hükümetin katkıları ile şimdi de Suriye’de çizgisi kalmamıştır. Kıbrıs, pasifist dış politika anlayışı yüzünden elden gidiyor” dedi.

Neden böyle oldu

Türkiye’nin ve Türk milletinin itibar ve güvenliğini her şeyin üzerinde tutulması gerektiğini kaydeden Çıray, şöyle konuştu: “Gerekirse savaşır canımızı veririz. Ama siyaset ve diplomasi böyle günler için vardır. Şimdi soğukkanlı olma zamanıdır. Enerjimizin yüzde 55’ini ithal ettiğimiz Rusya ile dondurulmuş ilişkilerimiz karşılıklı olarak anlayışla ve yüksek diplomasi ile çözülmelidir. Bakın turizm sektöründe yüzde 70 iptal gerçekleşti. Avrasya bölgesine giden tüm TIR’lar sınır kapısında kaldı. Rusya’da Türk işadamları gözaltına alındı. Milyarlarca dolar hacimli Türk inşaat projeleri durduruldu. Krizin nedeni haklı bir milli davamız için olsa canımız feda. Peki bu krizin nedeni ne? Suriye rejimi mi? Bize ne! Ne için?” Bütün olup bitenlerin arkasında bu projenin olduğunu belirten Çıray, şöyle devam etti: “Ne Rusya İsrail, ne de Putin Netanyahu’dur. Dolayısıyla tezgah Mavi Marmara olayındaki gibi 9 yurttaşımızın kurban verilmesiyle olduğu kadar ucuz atlatılamayabilir. Ne yazık ki 7 Haziran-1 Kasım arasında oynadığı Rus ruletini kazanmasından cesaret alınıyor. Fakat dikkate alınmayan bir şey var: Rus ruletini bu kez asıl aktörüyle oynuyor.” Milletvekili Çıray, Türk siyasetinin aklı başında bütün aktörlerinin bu oyunu bozması gerektiğini, aksi halde ödeyeceğimiz bedelin hiç tasavvur edemeyeceğimiz boyutlara varabileceği uyarısında bulundu.