Çocuğun okul korkusu

Okula ilk başlayan çocuğun bu korkusu normaldir. Ama bazen okullarda sınıflar her sene karıştırılır. Bu gibi durumlarda da çocuk sınıfın en az yarısını tanısa bile ya sınıfta yalnız kalırsam endişesini taşır. Onun bu korkusunu canım yine de sınıfta bir sürü çocuğu tanıyorsun ya gibi bir yaklaşımla küçümsemeyin, bunun yerine sınıfta bir çok çocuğu tanımıyor olmak kötü bir his deyip sence onlarla arkadaş olmanın en iyi yolu nedir diye sorabilirsiniz. Belki yakın olmadığı sınıf arkadaşlarıyla beraber olup arkadaşlık kurabileceği ortamlar yaratarak onun bu korkusunu yenmesine yardımcı olabilirsiniz. Ama yine de bu konuda en iyi öneri çocuğunuzdan gelecektir.

Ya başaramazsam ?
Her çocuğun öğrenme hızı farklıdır. Bazıları dersi dinleyerek her şeyi kavrarken bazılarının konuyu iyice öğrenmesi için evde de çalışması gerekebilir. Bu durumda öğretmeni sınıfta sorduğu sorulara hemen parmak kaldırıp cevap vermemek onu üzebilir. Aynı şekilde sözlü veya yazılı sınavda kötü not almak, yani kendisinden bekleneni verememiş olmak ta çocuğunuzun okulla ilgili endişelerini arttırabilir. Böyle durumlarda ben sınıfta rahat etmek için yaptığımız dersi mutlaka evde tekrarlayarak okula giderdim gibi kendinizden örnekler vererek onu daha çok çalışmaya teşvik edebilirsiniz. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi kesinlikle başarılı olması için baskı yapmadan derslere karşı motivasyonunun arttırmaya çalışın. Bir taktik de zor anlarda komik şeyler düşünmesi veya derin nefesler almasını önererek kendi kendini rahatlatma yöntemini öğretmeniz olabilir.

Ev ödevleri
Eğer çocuğunuzun ev ödevleriyle ilgili bir korkusu varsa bu korkuyla baş edebilmek yaratıcılık gerektirir. Ancak kesinlikle sen çok akıllı bir çocuksun, hiç sorun değil, bütün ödevlerini rahatlıkla yapabilirsin gibi bir yaklaşımda bulunmayın. Böyle bir yaklaşım her ne kadar, onu cesaretlendirici gibi görünse de o sizin bu güveninizi başarılı olması için yapılan bir baskı olarak algılayabilir. Bunun yerine ev ödevi yapmayı, eğlenceli hale getirmeye çalışın. İlgisini çeken kırtasiye malzemeleri ve ödevlerini hazırlayacağı rahat bir ortam bu konuda size yardımcı olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları