“Çocuk baskısı” psikolojik sorunlara yol açabiliyor

“Çocuk baskısı” psikolojik sorunlara yol açabiliyor
Aile kurma ve sonrasında çocuk sahibi olma toplumun geniş bir kesiminde “olması gereken bir zorunluluk”olarak kabul ediliyor.

Özellikle çocuk sahibi olamayan çiftler başta yakınları olmak üzere çevredekilerden baskı görebiliyor. Çocuk sahibi olmanın sadece çifti ilgilendirdiğini ve buna ancak kadın ve erkeğin birlikte karar vermesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu baskıcı durumun kadın ve erkeğin psikolojik durumlarını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekiyor.

Beraber karar alın  Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Yıldız Burkovik, 7.Ulusal Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Kongresi’nde yaptığı sunumda kendi tercihleri ile ya da başka nedenlerle çocuk sahibi olamayan çiftlerin toplumun genelinde yoğun olarak çevre baskısına maruz kaldığını belirterek bu durumun ilişkiyi yıpratıcı, kadın ve erkek üzerinde olumsuz pek çok etki oluşturduğunu söyledi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Yeşim Afşar Uncu’nun da aralarında
bulunduğu çok sayıda akademisyenin yer aldığı kongrede aile olmanın temelinde karşılıklı güven, doğru iletişim,
sevgi ve saygı bulunduğunu belirten Yıldız Burkovik, çocuk sahibi olmaya giden süreçte de her iki tarafın beraber karar vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Burkovik, “Eğer çiftler ebeveyn olma yolunda iseler – istenen ya da istenmeyen hamilelik- duygular ve düşünceler masaya yatırılmalıdır. Çünkü ebeveyn olmak önemli bir dönüm noktasıdır. Her iki taraf için de arzulanan ve
beklenen bir durum ise sağlıklı bir sürecin ilerlemesi için daha net bir planlama yapılır ve iki birey de birbirini destekler.

Çocuk geleceğe yönelik planlama yapmayı, bir arada olmayı sağlar. Yürümeyen  evliliklerde de aile büyükleri ya
da özellikle kadınlar tarafından, ilişkiyi düzeltici olarak çocuk düşünülmektedir. Birçok evlilik sadece bu nedenle çocuk sahibi olup, çocuklar etkilenmesin diye ayrılmayan sürekli büyümeleri, yetişmeleri beklenen çocukları olan sağlıksız çiftlerden oluşarak devam etmektedir.

Birçoğunda saygı ve sevgi kalmamıştır. Oysa bir ilişkinin olmazsa olmazı saygı ve sevgidir” diye konuştu.Kendi isteğiyle ya da başka nedenlerle çocuk sahibi olmayan çiftlerin yakın çevreleri başta olmak üzere toplumun
geneli tarafından yargılanabildiklerini belirten Burkovik, bunun çiftler üzerinde çok önemli etkileri olduğunu söyledi.