Çocuk için en güvenilir yer evi değilse, neresi?

Şanlıurfa'da 14 yaşında bir kız çocuğu, "rahatsızlanınca" ailesi tarafından hastaneye götürüldü. Hastanede rahatsızlığın sebebinin "doğum sancısı" olduğu anlaşılan çocuk, hamile kalmasına sebebiyet veren için "ya abim ya da dayım" dedi. Çünkü her ikisi de küçük kıza tecavüz etmişti. Ve ne yazık ki Şanlıurfalı bu küçüğümüz yalnız değil...

***

Anadolu Psikiyatri Dergisi'nde yayınlanan Mazlum Çöpür, Özden Şükran Üneri, Erkan Aydın, Mustafa Kayhan Bahalı, Canan Tanıdır, Hatice Güneş, Ayten Erdoğan imzalı İstanbul ili üzerinden çocuk ve ergen cinsel istismarının karakteristik yapısını inceleyen araştırma, konu ile ilgili çarpıcı gerçekler ortaya koydu.

Bakırköy Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde 2007-2010 yılları arasında adli değerlendirmeye tabi tutulan 135 çocuk ve ergen cinsel istismar mağdurunun tıbbi ve adli dosyalarındaki bilgileri geriye dönük olarak inceleyen araştırmanın ortaya çıkardığı en çarpıcı veri şu:

İstismarcıların yüzde 80'ini mağdur olan çocuk ve ergenin aile üyeleri (akraba veya tanıdık kimseler) oluşturuyor!

Peki, o zaman soruyorum: Bir çocuk için evi en güvenilir yer değilse, neresi güvenilir? Ailesi en güveneceği insanlar değilse, kim güvenilir?

Tüm uzmanların ortak çıkarımı şu ki, küçük yaştan itibaren çocukların cinsel istismar konusunda bilinçlendirilmesi ve istismara uğramaları halinde de yardım alabilecekleri merkezlerin oluşturulması gerekiyor.

Bu açıdan yeni dönemde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve hatta (özellikle) Millî Eğitim Bakanlığı'na bu sorunla mücadelede büyük roller düşmekte, istismara ilişkin hazırlanacak yasa tekliflerinin ise bu rollerin çerçevelerini belirleyecek düzenlemeler içermesi beklenmektedir.

Çocuğun cinsel istismarı, sonuçları yalnızca bedende doğan bir sağlık sorunu sebebi değil. Sosyal ve hukuksal tüm boyutları ile toplumsal bir sorun. Leyla'nın, Eylül'ün yitip giden bedenine ettiğimiz gibi isyan etmeliyiz, Şanlıurfalı küçüğün yitip giden çocukluğuna ve 14 yaşında anne oluşuna...

***

"Burası Türkiye Cumhuriyeti, özgür bir ülke"

Genç bir kızı şort giydiği için minibüste tartaklayan barbardan sonra, şimdi de otobüste genç kız mini etekli diye tepki gösteren en yaşlı adam çıktı meydana...

İzmit'te özel halk otobüsünde gerçekleşen olayda, mini eteğe tepkili adam ile otobüs şoförü arasında tartışma çıkıyor, şoför otobüsü karakola çekerek şikayetçi oluyor.

Otobüs şoförü Özgür Sert'in şu açıklaması ise, kulağa küpe niteliğinde: "Burası Türkiye Cumhuriyeti, özgür bir ülke. Bir bayan otobüse şortla da biner, mini etekle de biner, askılıyla da biner. Yolcuya benim, 'Sen bu otobüse binemezsin' deme lüksüm yok. Devlet kanunlarına göre çantasında kedi, köpekle de binebilir. Biz sonuçta devletin belirlediği kanuna göre yolcu taşıyoruz. Şimdi o kadının, o çantadaki kedi, köpek kadar değeri yok mu? Kıyafetinden dolayı otobüse binemeyecek mi şimdi o kadın? Böyle bir şey yok."

Helal sana otobüs şoförü, "o kadının çantadaki kedi, köpek kadar değeri yok mu?" diyerek kadının insan haklarını en yalın ve çarpıcı şekilde savunduğun için!

Yazarın Diğer Yazıları