Çocuklar arkadaşlarından da etkilenir (4)

Cocuğunuzun hayata hazırlanması, kişiliğinin fiziksel, ruhsal ve bilişsel gelişiminin sağlıkla tamamlanabilmesi için gerekli olan ilk kurum ailedir. Çocuğunuz en temel bilgilerini ve hayata karşı ilk donanımlarını burada kazanır. Aile çocuğu dış dünyaya hazırlamakla yükümlüdür. Güven dolu bir ailede dikkat, ilgi, sevgi verilerek büyümüş bir çocuğun, kendi yapısına uygun, doğru arkadaşlıklar kuracağı düşünülür. Çocuğunuz zaman zaman yanlış arkadaş ilişkileri içine girebilir. Sizin desteğiniz, yerinde ve zamanında müdahaleleriniz çocuğunuzun yanlış ilişkilere girmesini engelleyebilir.

Çocuğunuza sunduğunuz ortam ve imkanlar arkadaş seçimini etkileyebilir, ancak kimlerle arkadaş olacağı, kimlerle olmayacağı konusunda baskıcı, katı ve güvensiz davranırsanız, bu konuda etkili ve yönlendirici olmaktan uzaklaşırsınız. Çocuğunuzla iletişim tek taraflı olmamalıdır. Çocuğunuza nasihat etmek, istediklerinizi yaptırmaya çalışmak doğru değildir. Sadece ebeveynler olarak sizin konuştuğunuz, sizin dediğinizin olduğu bir ilişki, çocuğunuzu evde arayıp bulamadığı sağlıklı iletişimi dışarıda başkalarıyla kurmaya itecek ve genellikle de yanlış seçimlere yol açacaktır.
Çocuklarınızla empati kurabilmeye çalışın. Çocuklarınız yanlış arkadaşlık içine girdilerse panik yapmadan önce neleri eksik bıraktığınızı, onlarla olan iletişiminizi gözden geçirin. Ona neyi ne zaman ne kadar anlatacağınızı düşünün, karar verin, gerekiyorsa eşinizle konuyu paylaşın. Daha sonra çocuğunuzla konuşun. Çocuğunuzdan korkmayın, çekinmeyin. Özellikle eşinizle olan ilişkinizi onun yanında iyi bir iletişim içine sokun. Anlaşamadığınız konular varsa çocuğunuzun olmadığı ortamlarda tartışın. Başkalarının yanında çoccuğunuza bağırıp çağırmayın, ağır eleştirilerde bulunmayın, uygun olmayan davranışlar yaptığını fark ettiğinizde ya onu yanınıza çağırın ya da onun yanına gidin, arkadaşlarının duymayacağı bir sesle ne istediğinizi anlatın. Eğer bu konuda size ısrar ediyorsa konuyu o anda bırakın, kısa bir süre sonra bir aile meclisi toplayın, bu konuyla ilgili doğru bir karar almak yönünde konuşun.

Yazarın Diğer Yazıları