Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Çocuklar için özel bir festival

Ankara Devlet Tiyatrosu’nun ev sahipliğinde 24-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde sahnelenecek olan oyunların biletleri satışa sunuldu!..
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün 24-29 Nisan tarihleri arasında Ankara’da düzenlediği 8.  “Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali” 11 sahnede 12’si yabancı 1’i yerli okul tiyatrosu, 1’i yerli özel tiyatro ve Devlet Tiyatroları’nın 3 bölgesinden 7 değişik oyun olmak üzere toplam 22 oyuna ev sahipliği yapacak. Toplam 70 temsilin verileceği festivalde, 2 seminer, 1 seminer ve atölye çalışması, 1 okuma tiyatrosu, 16 atölye çalışması ve performansı gerçekleştirilecek.
Devlet Tiyatroları’nın uluslararası nitelikte düzenlediği festivaller içinde bu yıl Ankara’da 8.si düzenlenen  “Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali” nin ayrı ve özel bir yeri bulunmaktadır. 
Festivalin isim babası da çocuklara bir bayram armağan ederek onları ne denli önemsediğini gösteren ulu önder Atatürk’tür. 1924 yılında Bursa’da öğretmenlerle birlikte kendisini karşılayan çocuklara seslenişi, festivalin ismine ve şarkısına da esin kaynağı oldu;
“Küçük Hanımlar, Küçük Beyler!
Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, mutluluk parıltısısınız.
Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz.
Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunu düşünerek, ona göre çalışınız.
Sizlerden çok şeyler bekliyoruz!”
Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği  “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” na tiyatro sanatı ile katkıda bulunmak, Türk tiyatrosunun dünya çocukları yoluyla yurtdışına açılımını sağlamak, tanıtmak ve yurtdışında bu daldaki gelişmeleri takip ederek, kurumsal dinamizmi sağlayarak kültürlerarası alışverişe ve değişime hizmet etmek amacıyla, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü 2005 yılından başlayarak her yıl 24-29 Nisan tarihleri arasında Ankara’da düzenlediği  “Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali” ne, bu yıl Çin, İspanya, Şili, Rusya, Bulgaristan, Hollanda, Lüksemburg, İtalya, Polonya, Kosova, Hindistan ve Sri Lanka’dan gelen gruplar, farklı yerli gruplar ile Ankara, Erzurum ve Konya Devlet Tiyatroları’nın çocuk oyunları sahnelenecek. Festivalde ayrıca Atölye Çalışmaları ve Seminer düzenlenecek.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle; 19-30 Nisan tarihleri arasında 12 bölgedeki sahnelerinde, 17 değişik çocuk oyununu 24 kez ücretsiz olarak temsil edecek. Ücretsiz biletler, gişelerden ve ilgili müdürlüklerden temin edilebilecek.
Dünyanın her yerindeki tüm Türk çocuklarının Ulusal Egemenlik Bayramı kutlu olsun..

Yazarın Diğer Yazıları