Çocuklara ölümü anlatmak (1)

Çocukların 2-3 yaşlarında ölümle ilgili bir fikirleri yoktur. 3-6 yaş arası çocuklar ölümü biraz anlamaya başlarlar fakat ölen kişinin geri geleceğini düşünürler. 6-9 yaş arasında ölüm sonrası geri dönüşün olmayacağı kavranır. 10 yaş itibariyle de çocuklar ölüm kavramı net bir şekilde algılamaya başlarlar. Ergenlik dönemindeki ölümü algılama ve kayıpları yaşamadaki süreçler nettir.
Ölüm kavramı nasıl anlatılabilir?
Soyut bir kavram olan ölüm, küçük yaştaki çocuklara açıklanırken,doğadaki örneklerden yola çıkarak verilen örneklerle somutlaştırılarak anlatılabilir. Örn: Çiçekler açar, solar ve ölür. Hayvanlar doğar, yaşlanır ve ölürler gibi. Ancak bu açıklamalar çocuğun yaşına göre basit ve anlayabileceği şekilde yapılmalıdır. Çevrenizde gördüğünüz somut gelişmeleri göstererek de örneklerinizi destekleyebilirsiniz. Örn;Ağaçların kuruması kuşun veya balığın ölmesi gibi)
Ölüm haberi nasıl verilmeli ve nasıl
yaklaşımda bulunulmalıdır?
Bir yakınını kaybeden çocuğa mutlaka bunun söylenmesi, gizlenmemesi,gerçeklerin aktarılması gerekmektedir. Çocuğa kendini güvende hissedeceği, duygularını ifade edebileceği ve kendini en yakın hissettiği kişilerden biri tarafından bu haber verilmelidir. Beklenmedik ölümler özellikle alıştırılarak verilmelidir. Soru sorabileceği, duygularını ve düşüncelerini paylaşabileceği sıcak bir konuşma ortamının yaratılması ve anlatan kişinin de üzüntüsünü, acısını ifade etmesi, hatta fiziksel olarak sarılma, dokunma gibi güven verici destekleyici bir beden dili kullanması uygundur. Böyle bir süreç okulda yaşandığında, sınıf ortamında öğretmen tarafından öğrencilere bir açıklama yapılmalıdır. Çocuklara bu açıklama sonrası duygularını ifade edebilmeleri için oyun, resim, öykü oluşturma gibi çalışmalar yaptırılabilir. Çocukların ölüm haberine ilk tepkileri farklılık gösterebilir. Yüksek sesle inkar etme, reddetme tepkileri gibi çok fazla ağlama olabilir.Susturmaya çalışmak yerine ağlamasına izin vermek, fiziksel olarak sarılmak yapılabilecek en doğru şeydir. Çocuklarda ölüm haberinin ardından bir süre yadsıma olabilir.
Devam edecek

Yazarın Diğer Yazıları