Çocukları sanal alemden koparın

Çocukları sanal alemden koparın
Kalp hastalıklarının Türkiye'de ve bütün dünyada ölümlerin bir numaralı sebebi olduğunu belirten İzmir Kent Hastanesi kardiyologlarından Doç. Dr. Cevad Şeküri, kalp sağlığına çocuk yaşlardan itibaren önem verilmesi gerektiğini söyledi

Şeküri, "Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 5-17 yaş arası çocuklarda, orta düzey ya da zorlayıcı fiziksel aktivite her gün yapılmalı. Fiziksel aktiviteden kasıt sadece spor değil, aynı zamanda dans, müzik, yürüyüş, ev işlerine yardım gibi vücudu çalıştıran aktiviteler. Çocuklarınıza bir iyilik yapın, onları sanal dünyadan koparıp sokak oyunlarına yönlendirin" dedi. 

SOKAK OYUNLARI

Cevad Şeküri, şu önerilerde bulundu: "Yaşadığımız yerde, dikkat etmemiz gereken birçok durum var. Evimizi yağ, tuz ve şekerce zengin, paketli yiyeceklerden arındırıp alışverişlerimizde taze meyve sebzelere ağırlık vermeliyiz. Sigara kullanıyorsak, ev içinde ya da iş ortamında sigara içmeyi hem kendi sağlığımız hem de çocuklarımızın sağlığı için kesinlikle durdurmalıyız. Bedenen aktif olmalıyız. Spor yapmalıyız. İşe araba yerine, bisikletle ya da yürüyerek gitmeliyiz. Toplu taşıma kullanıyorsak, bir iki durak önce inip yürümeliyiz. Daha aktif olabilmek için televizyon izleme miktarımızı azaltıp her gün evimizi düzenlemek, yürüyüş ya da spor yapmak gibi faaliyetlerde bulunmalıyız. Stresten olabildiğince uzak durmalıyız. Kalbimizi, kaygılarımız yerine sporla yormalıyız. Kalp kasını yorup yıpratmak yerine, düzenli ve sağlıklı çalıştırarak güçlendirmeliyiz."
Çocukların kalp sağlığı açısından sıkıntı yaşamaması için küçük yaşlardan itibaren fiziki faaliyetlerinin arttırılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Şeküri, "Çocuklarımızın sosyal ortamlarını, sanal dünya yerine sokak oyunlarına kaydırmalıyız. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 5-17 yaş arası çocuklarda orta düzey ya da zorlayıcı fiziksel aktivite her gün yapılmalı. 'Çocukların oynayacağı sokak mı kaldı?' diyebilirsiniz. Fiziksel aktiviteden kasıt sadece spor değil, aynı zamanda dans, müzik, yürüyüş, ev işlerine yardım gibi vücudu çalıştıran aktivitelerdir. Çocuklarınıza bir iyilik yapın, onları sanal dünyadan koparıp sokak oyunlarına yönlendirin." dedi.