Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Çocukların dünyasından fotoğraflar

İnsan yavrusu dışındaki neredeyse tüm canlılar doğum sonrası içgüdüleriyle annesinin memesine ulaşıp beslenmeyi başarıyor. Bir tek insan yavrusu doğduğu andan itibaren annesine bağımlı ve yardıma muhtaç yaşıyor. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız öylesine masum, temiz ve korunmaya muhtaçlar ki, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar onlar sadece çocuklar.
Soran, sorgulayan ve anlamaya çalışan gözlerle bakıyorlar hayata. Kocaman yürekleriyle görmeye çalıştıkları dünyaya aynı zamanda tutunmaya da çalışıyorlar. Hepsi çok şanslı değil. Kimisi istismara uğruyor, kimisi evsiz, kimisi çocuk yaşta çalıştırılıyor. Çoğunun eğitim hakları ellerinden alınmış, bazıları zaten yok, çocuk yaşta kaybolup yitmişler ve işte böylesi bir hayatta yine onlara destek elin yetişkinlerden geliyor.
Dünyanın birçok yerinde örgütlenmiş çocuk sivil toplum örgütleri var. Bunlardan ikisi şu anda Türkiye’de faaliyet göstermekte. Kiwanis Dernekleri...
Kiwanis nedir peki? Ben de mailleri ile bana ulaşan Ankara Koru Derneği’nin Başkanı Mecdi Öksüzcü’ye sordum ve çocuklara yönelik bu çalışmalarını sütunumda sizlerle paylaşmak istiyorum. Kiwanis Kızılderili dilinde  “Becerilerini paylaşan”  anlamına gelen Nun kee-wanis’ten alınmış. Derneğin amacı  “Öncelikle çocuk”  sloganı ile dünya çocuklarına yardım, çocukların eğitim ve sosyal yaşamlarının iyileştirilmesi, haklarının savunulması, çocuk istismarının önlenmesi ve iyi dürüst bireyler olarak hayata atılmalarına katkı sağlamakmış. Bu amaca hizmet veren kişilerden oluşan üyelerin misyonu, toplumdan aldığını topluma geri vermek.
Bu yıl dernek 15. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Tanıtım ve gelir temini amacıyla projeler kapsamında 22 ve 28 Şubat’ta Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi A Salonu’nda açılacak olan “Çocukların dünyası-dünyamızın çocukları” konulu fotoğraf sergisinden temin edilecek bağışlar yine çocuklara yönelik çalışmalarda kullanılacakmış. Bugüne kadar yapılanları Başkan Öksüzcü şöyle sıralıyor:
“Hacettepe Üniversitesi bünyesinde kemoterapi gören çocukların eğitimine takviyede bulunmak üzere bir okul öncesi ve derslik hazırladık. Çocuklar eğitimlerine burada devam ediyorlar.
Ankara ve Koru Kiwanis ortak çalışması ile Türkiye’deki tuzun iyotlanması projesini başlattık. Hatta bunun için Sağlık Bakanlığı bünyesinde bir kanun çıkarılması sağlandı. Son 10 yıldır da rafine tuzun da iyotlanması mecburi hale getirildi.
Periyodik olarak Ankara ve ilçelerindeki ilköğretim okulları ve kırsalda sağlık diş taramaları yapıyoruz. Anadolu’da ihtiyacı olan ailelerin çocuklarına ulaşıp, kitap, giysi, kırtasiye desteği veriyoruz. Örneğin Doktor Sami Ulus Çocuk Hastanesi yeni doğan ünitesine elektrikli süt emzirme makinesi aldık. Ayrıca bir bulaşık makinesi hediye edildi. Bunların kaynağını kermesler ve bağışlarla karşılıyoruz” .
Sergiye 6’sı yabancı olmak üzere 44 fotoğraf sanatçısı katılıyor. Ayrıca bu çalışmalara Türk Unicef Mülteciler Yüksek Komiserliği de destek olmuş. Fotoğraflar, Sudan, Türkiye, Namibia, Peru, Kore, Yemen, Çin olmak üzere dünyanın her yerinden sanatçılar arasında Eric Kanalstein, Cem Rezaki, Gülgün Ulusoy, Cengiz Sümer, Cazibe Yapıcı vb. ve BM’den gelen resimlerle sergi çok zengin. Açılış Pazartesi akşamı 18.30 - 20.30 arasında gerçekleştiriliyor. Bir hafta süreyle de sabah 10.00 - 19.00’a kadar gezilebilecek. İyi seyirler...

Yazarın Diğer Yazıları