Devletin valisi İskilipli'yi böyle savundu

Devletin valisi İskilipli'yi böyle savundu
Kurtuluş Savaşı’na ve Cumhuriyet’e düşman olan İskilipli Atıf’ın idamının yıl dönümünde İskilipli’nin mezarı başında anma töreni düzenleyen Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, kamuoyunda büyük tepki toplamıştı. Vali çiftçi, gelen tepkilere sosyal medyadan karşılık verdi.

Milli Mücadele döneminde İngilizlerin desteğini alarak Kuvayi Milliye’ye düşmanlık yapan Teali İslam Cemiyeti’nin yöneticisi İskilipli Atıf’ın, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ve yöneticiler tarafından mezarı başında anılması kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. Vali hakkında suç duyurusunda bulunulmuş ve “görevden alın” çağrıları yapılmıştı.

Vali Mustafa Çiftçi ise, kendisine gelen tepkilere sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Çiftçi, paylaşımında hem anma törenine sahip çıktı hem de İskilipli Atıf’a destek oldu. “Bu arada mazlum ve mağdur İskilipli Muhammed Atıf Efendi’yle ilgili yaptığımız anma programından dolayı değişik çevrelerden olumsuz bazı değerlendirmeler ve eleştiriler de aldığımı ifade etmeliyim. Bunları normal karşıladığımı da baştan söylemeliyim. ‘Serçeden korkan darı ekmez’ demiş büyüklerimiz” diyen Vali Mustafa Çiftçi’nin, İskilipli Atıf ile ilgili şu ifadeleri dikkat çekti:

“Tarihi gerçekler ışığında İskilipli Muhammed Atıf Efendi milletin vicdanında suçsuzdur, hain değildir, Kuvay-ı Milliye’ye karşı değildir, İstiklal Savaşına katılanları fisebilillah mücahit olarak nitelendirmiştir, Anadolu hareketi aleyhine bildiri hazırlamamıştır, imzalamamıştır, İngiliz ve Yunanlılarla birlik olmamıştır.

Elbet bir gün hakikat güneşi doğacak ve Muhammed Atıf Efendi hakkında yapılan tezvirat def ü ref olacaktır. Yine ümit ediyorum ki, bir gün, itibarı iade edilecek ve milletimiz nezdindeki şerefli hatırası kıyamete kadar tertemiz yaşamaya devam edecektir.”

Öte yandan, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, kendisinin İskilipli Atıf''ın anma etkinliklerine katılmasını haberleştiren gazetecileri sosyal medya hesabından engellemesi de dikkat çekti.

İSKİLİPLİ ATIF''IN HAİNLİKLERİ

İskilipli Atıf’ın başkanı olduğu Teali İslam Cemiyeti, Milli Mücadele’ye karşı Konya, Niğde, Nevşehir bölgelerinde örgüt kurdu, Gâvur İmam ve Anzavur ayaklanmalarında isyancılara destek verdi.

Milli Mücadele’ye karşı yazılan ve Kuvayi Milliyecilere “adi”, “eşkıya”, “kudurmuş haydutlar” diye hakaret içeren bildiride İskilipli Atıf’ın da imzası bulunuyordu. İskilipli Atıf’ın başkanı olduğu Teali İslam Cemiyeti, Milli Mücadeleyi yürüten Kuvayi Milliyeciler aleyhine yazılan bir başka bildiride de Mustafa Kemal Atatürk ve tüm Kuvayi Milliyeciler için “Bu asiler en kısa zamanda yakalanıp ortadan kaldırılmalıdır. Bu, hepimiz için bir farzdır” denildi. Bu bildiri, 30 Ağustos 1920’de Yunan uçaklarıyla Anadolu kentlerine havadan atıldı.

İlgili Haberler