Külliye'den manidar Milli Mücadele mesajı. İskilipli Atıf'ın anılması tepkilere neden olmuştu

Külliye'den manidar Milli Mücadele mesajı. İskilipli Atıf'ın anılması tepkilere neden olmuştu
Çorum'da valili, belediye başkanlı, milletvekilli İskilipli Atıf anmasının tepkilere neden olmasının ardından Külliye'den dikkat çeken bir Milli Mücadele mesajı geldi. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca, Kurtuluş Savaşı'na, Kuvay-ı Milliye’ye destek veren ilk Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Rıfat Börekçi’yi andı.

Çorum'da Vali Mustafa Çiftçi, AKP Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halili İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'ün Milli Mücadele düşmanı İngiliz destekçisi İskilipli Atıfı anmasının ardından Külliye'den dikkat çeken bir paylaşım geldi.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Kurtuluş Savaşı’na ve Mustafa Kemal Atatürk’e verdiği destekle bilinen, ilk Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Rıfat Börekçi’yi andı.

Karaca, "MEHMET RIFAT BÖREKÇİ. Ankara Müftüsü sıfatıyla, Türk Kurtuluş Savaşı'na, Kuvay-ı Milliye’ye ve Mustafa Kemal Paşa'ya önemli desteklerde bulunan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Diyanet İşleri Başkanı’dır. Ruhu şad olsun. Minnet, şükran ve Fatiha’larla anıyorum.." diye yazdı.

MEHMET RIFAT BÖREKÇİ KİMDİR?

1860’ta Ankara’da doğdu. Müderris Börekçizade Ali Kazım Efendi’nin oğludur. 

Mehmet Rıfat Börekçi, Sivas Kongresi ile birlikte Anadolu’daki mücadeleye katıldı. 29 Ekim 1919 tarihinde, Ankara Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurulmasına öncülük yapanlardandı. Bu cemiyetin, Milli Mücadele’ye önemli katkısı olmuştur. Özellikle, Heyet-i Temsiliye ve Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’ya geldiği tarihe kadar olan sürede; Vilayet dahilinde teşkilatlanmaya önem verildiği, ülke içindeki diğer milli faaliyetlerle irtibatlı olarak gerektiğinde yardım veya yerine göre, milli birlik ve beraberliğin sağlanmasında her türlü destekte bulunulduğu görülmektedir.

Müftü Mehmet Rifat Efendi’nin Milli Mücadele lehindeki çalışmaları özellikle Ankara Fetvası’nı hazırlaması Damat Ferit ve Hükümetini çileden çıkardı. Bu nedenle ilk önce 24 Nisan 1920’de Padişah iradesiyle işten el çektirildiyse de Milli Hükümet tarafından Müftülük görevinde alıkonuldu. Daha sonra "Kuva-yı Milliye adı altında çıkarılan fetne ve fesadın hazırlayıcısı ve teşvikçilerinden olduğu" iddiasıyla I. Örf-i Divan-ı Harbi’nce ölüme mahkum edildi. TBMM’nin I. Dönemi için yapılan seçimlerde Menteşe (Muğla) Milletvekili olarak 23 Nisan 1920’de Meclis’in açılışında hazır bulundu.

31 Mart 1924’te de yeni kurulan Diyanet reisliği’nin ilk başkanı oldu. Börekçe 5 Mart 1941’deki ölümüne kadar bu görevini sürdürdü.

İSKİLİPLİ ATIF KİMDİR NEDEN ASILDI?

Aralık 1919’da kurulan Teali İslam Cemiyeti’nin başkanlığını yapan İskilipli Atıf, Türkiye’yi işgale karşı yürütülen Milli Mücadele’ye karşı çıktı ve bu doğrultuda çalıştı. İngiliz Dostları Cemiyeti kurucusu olan Sait Molla yakın çalışma arkadaşıdır.

İskilipli Atıf’ın başkanı olduğu Teali İslam Cemiyeti, Milli Mücadele’ye karşı Konya, Niğde, Nevşehir bölgelerinde örgüt kurdu, Gâvur İmam ve Anzavur ayaklanmalarında isyancılara destek verdi.

Milli Mücadele karşı yazılan ve Kuvayi Milliyecilere "adi", "eşkıya" ve "kudurmuş haydutlar" diye hakaret bildiride İskilipli Atıf’ın da imzası bulunuyordu.

İskilipli Atıf’ın başkanı olduğu Teali İslam Cemiyeti, Milli Mücadeleyi yürüten Kuvayi Milliyeciler aleyhine yazılan bir başka bildiri de Mustafa Kemal ve tüm Kuvayi Milliyeciler için "Bu asiler en kısa zamanda yakalanıp ortadan kaldırılmalıdır. Bu, hepimiz için bir farzdır" denildi. Bu bildiri, 30 Ağustos 1920’de Yunan uçaklarıyla Anadolu kentlerine havadan atıldı.

Cumhuriyet’in ilanı sonrasında Ankara İstiklal Mahkemesi, İskilipli Atıf’ı, "ayaklanma çıkarmak", "halkı kışkırtmak", "dini politikaya alet etmek" ve "vatana ihanet etmek"(İngilizlerle işbirliği yapmak) suçlarından 3 Şubat 1926’da idama mahkum etti.

İlgili Haberler