"Çözüm değil, ara çözüm"

"Çözüm değil, ara çözüm"
Rusya ve Türkiye arasında görüşülen İdlib konusundan sadece zaman kazanımı çıktığını söyleyen emekli Büyükelçi Loloğlu, "Bütün bu egzersizi global, kalıcı, nihai bir çözümden ziyade, bir ara çözüm olarak görüyorum" dedi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmeden zaman kazanımı sonucu çıktı.

Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, "Silahsızlandırma çalışması olacak. Burada işin en zor tarafı Türkiye'ye büyük sorumluluk düşüyor. Terörist olan unsurlarla, terörist olmayan unsurları ayırmak görevi Türkiye'ye verilmiş oluyor. Bunu nasıl yapacak? Bu yapıldığında Suriye ve Rusya bu yapılan tasnifi kabul edecekler mi, bunun yanında şunlar eksik, bunlar da terörist gibi bir anlaşmazlık noktası belli değil. Bütün bu egzersizi global, kalıcı, nihai bir çözümden ziyade, bir ara çözüm olarak görüyorum" dedi.

Rusya ve Türkiye heyetleri arasında Soçi'de gerçekleştirilen buluşmanın zaman kazanılması açısından iyi olabileceğini belirten Loğoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biraz zaman kazanıldı bu iyi bir nokta. Böyle bir koridor oluşturulacak ise sivil halkın hem tahliyesi, hem de sığınacağı bir yer olarak sonuç verebilir. Bu iyi noktalar. Mutabakat anladığım kadarıyla Suriye devletinin İdlib'deki egemenliğini yeniden tesis etme konusundaki kararlılığını değiştirmeyecek. 15 Ekim'e kadar teröristleri silahsızlandırma çalışması olacak. Burada işin en zor tarafı Türkiye'yi büyük sorumluluk düşüyor. Terörist olan unsurlarla, terörist olmayan unsurları ayırmak görevi Türkiye'ye verilmiş oluyor. Bunu nasıl yapacak? Bu yapıldığında Suriye ve Rusya bu yapılan tasnifi kabul edecekler mi, bunun yanında şunlar eksik, bunlar da terörist gibi bir anlaşmazlık noktası belli değil. Bütün bu egzersizi global, kalıcı, nihai bir çözümden ziyade, bir ara çözüm olarak görüyorum. Hiç yoktan iyi ama sıkıntıyı erteleyen bir gelişme olarak da görülebilir." Loğoğlu, Fırat'ın doğusundaki durumun ne olacağını, bu bölgede nasıl bir sonucun ortaya çıkabileceğini söylemenin şu anda çok güç olduğunu kaydetti.