Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Çukurova’dan bakınca

Bir haftalık aradan sonra seçim meydanlarına, Anadolu turumuza devam edelim. Yol güzergahındaki Aksaray’dan aldığımız bilgilere göre MHP, 1999 seçimleri öncesindeki havayı yakalamış. Bu defa Prof. Dr. Kürşad Eser yerine Ankara’ya Turan Yıldır’ı milletvekili olarak gönderecek. Üç vekili olan Aksaray’da MHP, 1’ini garantilemiş, CHP zorluyor az farkla kaybederse yazık olacak deniyor. Adana olağanüstü heyecanlı. Son belediye seçimlerinde Hüseyin Sözlü ile Büyükşehir Belediyesini alan MHP, şehre hâkim. 14 milletvekilinin 8’ini alacağını iddia eden sokaktaki MHP’liler, Hüseyin Sözlü’nün daha fazla  çalışmasını istiyor. Çukurova gazetecileri HDP’nin barajı aşıp aşmayacağını tartışarak dağılımın buna göre belirleneceğini ifade ediyorlar. HDP, Adana’dan bir bağımsız milletvekili çıkarmıştı. Güneydoğu’dan yoğun göç alan Adana’da HDP’nin iki potansiyeli olduğu iddia ediliyor. CHP’de üyelerin katılımı ile gerçekleşen ön seçim, örgütü başarıya kilitlemiş ancak ilk beş sıranın organize edildiği  söylentileri var. Birinci sıradaki Av. Elif Doğan Türkmen’in geçtiğimiz hafta alacak meselesi yüzünden bacağından vurulması moralleri etkilemiş. Son olarak MHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mevlüt Karakaya’nın Adana birinci sıraya yerleştirilmesini önceleri yadırgayan teşkilat artık tartışmalara son vermiş. Muharrem Varlı ve Seyfettin Yılmaz’ın yeniden aday listelerine konmasına ise “bir dönem yaptılar yeni kadrolara yer açsalar daha iyi olurdu” diyenler var. Dördüncü sırada Prof. Dr. Abdülkadir Yuvalı var. Ancak Adanalı beşteki Yörük Ali Paşa’ya odaklanmış. Kozan, Feke, Tufanbeyli, Saimbeyli, Pozantı, Şençam, Karaisalı, Aladağ, Yüreğir ve İmamoğlu gibi Yörük Türkmen ağırlıklı ilçeler, seçim bürosu olarak kara çadır kuran Ali Aydın’ı Ankara’ya göndermeye kararlı. MHP’nin 5’i garanti 6 sürpriz olmaz. CHP de 5 vekil çıkarır. AKP’de ise oy kaybı peşinen kabullenilmiş, hedefleri 5, ancak dördü aşmaları zor görünüyor.
Kahramanmaraş’ın toplam 8 milletvekili var. Bir zamanlar MHP’nin kalelerindendi. Ancak AKP etkinliği sürüyor. MHP bir milletvekili çıkarıyordu. Liste tartışmaları halen sürüyor. Buna rağmen Fahrettin Tor ile beraber Dr. Sefer Aycan’ı kesin Ankara’ya yollar. Üçüncü sıradaki Mustafa Tombuloğlu, Yörük Türkmen Vakfı Başkanı ve sahada en çok çalışanlardan. MHP Tombuloğlu ile üçlerse sürpriz olmaz. CHP’nin birlik potansiyeli hep var. Durdu Özpolat’ın Ankara’dan aday oluşu örgütü rahatlatmış ikinci için iddialılar.
Her seçim Ankara’dan gönderilen liste başı yüzünden dertli olan Gaziantep, Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın adaylığı ile olağanüstü rüzgâr almış. Ümit Hoca’yı bağrına basan Antepliler, iktidar imkânlarıyla üstünlük sağlamaya çalışan AKP’nin gardını dağıtmış. Propaganda üstünlüğü şehir merkezinde MHP’nin elinde. 12 milletvekili olan Gaziantep’te MHP son olarak bir vekillik ile yetinmişti. 99 seçimlerindeki heyecanın üzerine çıkılmış. Ümit Hoca, Av. Ertuğrul Tolga Orhan ve Dr. Servet Demir ile beraber başkent biletini almış, dördüncü sıradaki Fevzi Koçoğlu’na kontenjan koltuğu peşindeler. MHP 3 alır, CHP’nin hedefi 4, ancak 3 ile yetinecek gibi görünüyor .HDP’nin biri var ancak baraj yüzünden bu AKP hanesine yazılabilir. Mardin’den ilginç haberler geliyor. MHP, Fikri Yazan ile ilk defa bu ilde iddialı 6 vekilden birini çıkarabilir. 4 milletvekili olan Adıyaman’da MHP 99’da bir vekil çıkarmıştı. Av. Recep Kılıç, Ankara’ya geleceğine inanıyor. Şanlıurfa’nın 12 milletvekili var. Hesaplar HDP’nin baraj meselesine kilitlenmiş. CHP, Bucak Aşireti’ne güveniyor ve iki vekilliği fanti ettiklerini belirtiyor. MHP’de İbrahim Özyavuz da garantilemiş MHP, Şanlıurfa’da ikinciliği zorluyor.

Yazarın Diğer Yazıları