Cuma to Pazartesi

Yazımın başlığı size anlamsız gelebilir.

Yarısı Türkçe yarısı İngilizce.

Bozuk anlamı ile Cuma'dan Pazartesi'ye.

Bu kelime, aslında bankada parası bulunan her vatandaşı ilgilendiriyor.  Bazı bankaların hiçbir zaman açıkça söylemediği ama neredeyse sektördeki bir çok kişinin bildiği bir soygunun ismidir.

Cuma to Pazartesi özellikle bazı yabancı sermayeli bankalar tarafından sıklıkla kullanılıyor.

Cuma to Pazartesi, sektörü düzenleme ve denetleme yetkisine sahip olan BDDK'nın "görmedim-duymadım-bilmiyorum dediği" de bir yöntemdir aslında. Mesela bir bankada milyarlarca lira hafta sonları vadesizde kalıyor. Hiç kimsenin dikkatini çekmiyor mu? Bu kadar büyük paralar şubelerde vatandaş tarafından neden hep hafta sonları vadesizde bırakılıyor?

Bu yöntemi bir bankacı şöyle anlatıyor:

"Hedefimiz vadesizde para tutmak. Çok komik evet bizim tek hedefimiz vadesizde para tutmak! Yıllarımı vermişim, emek vermişim, SPK lisansımı almışım, benim yatırımla ilgili ürünleri müşterilerime sunup onların parasını en iyi şekilde değerlendirmem gerekirken ben bu paraları vadesizde tutuyorum. Yani müşteriyi kandırıp bankamız haksız yere daha çok para kazanması için yalan söylüyorum.

Nasıl mı yapıyoruz:

 CTP=Cuma to Pazartesi. Öncelikle hemen hemen her vade dönüşünü cuma gününe getirteceksin. Dönüşler cuma olmalı bu ilk hedefin! 30 günlük değil 32 ya da 34 günlük vadeli bağlayarak Cuma gününe denk getirmek zorundasın. Perşembe öğleden sonra bölgeden hedefler gelir. "Cuma bu kadar vadesiz hedefin var" derler. Cuma sabahı başlar mailler. Müdür ayrı yerden atar, bölge yönetmeni ayrı yerden atar. Satış müdürü arar sorar "CTP ne kadar yaptın" diye. Bölge müdürü vadesizde milyonlar bırakanları alkışlar tebrik eder. Çünkü müşterini kandırmış, onun parasını 3 gün vadesizde tutarak bankaya haksız bir kazanç sağladığın için seni tebrik ederler. Oysa ahlaken ve mevcut kurallara göre  müşterini dolandırmış oluyorsun.

CTP nedir?

Her bankada olduğu gibi bankanın Hazine bölümünden sabah oranlar gelir. Müşteriye verebileceğin maksimum vadeli mevduat oranı 13'tür. Cuma gelir, oran o gün vade dönüşü olanlara o oranı vermezsin ve arar şunu dersin "Pazartesi oranım yükselecek bugün oran 9 ama pazartesi bağlarsam 13. Bu rakamı alabilmeniz için paranızı pazartesi bağlayacağım." Aslında 13 oranı o gün de verebiliyorsun ama vadesizde hafta sonu bırakmak için müşteriye çok düşük bir oran söylüyorsun...

Al sana CTP...

3 gün vadesizde kalır para. Pazartesi kim ne kadar yapmış mail gelir. Çok büyük iş yapmış gibi hafta sonu vadesizde para bırakanlar alkışlanır."

BDDK ne yapar?

Cuma to Pazartesi bazı yabancı bankaların son dönemde sık sık kullandığı bir soygun yöntemi. BDDK'nın bunu bilmemesi hem iktisadın hem de mantığın kurallarına aykırı.

Elin yabancı bankası senin vatandaşının parasını çalıyor ve sen ne yapıyorsun?

BDDK'ya açık bir suç duyurusunda bulunmak istiyorum.

Bu soygunu sıcağı sıcağına tespit etmek istiyorsan iki yabancı bankanın Ege Bölgesi'ndeki şubelerinin geçtiğimiz Cuma günkü vadesiz işlemlerini incele. Milyonlarca liranın nasıl üç gün boşta bırakıldığını göreceksiniz. Yine milyonlarca liraları boşta tutularak zarar eden o bankanın müşterilerine bir sorun bakalım, bu paraları niçin vadesizde bırakmışlar. Banka onlara paralarını vadesizde tutmak için nasıl bir yöntem kullanmış, bunu öğrenin.

Milyonlarca lirayı hafta sonu vadesizde bırakanlar bu işi bankaya hayır olsun diye mi, yoksa pazartesi daha yüksek oran vaadi ile kandırılarak mı yapmışlar?

Bankaların vadesiz soygununa engel olmanın tek bir yolu var o da belirli bir miktarın üzerindeki paraya mutlaka faiz verme zorunluluğuna gidilmesi.

Şimdi top BDDK'da. Bankacılık'ta kuralı ve düzeni sağlayan bu kurumun yöneticileri vicdanlarının sesiyle mi hareket edecekler yoksa bazı yabancı bankaların bu büyük soygununa göz mü yumacaklar.

Cuma to Pazartesi konusunu işlemeye devam edeceğim.

 

Yazarın Diğer Yazıları