Cumhur İttifakı'nda suni 'Andımız' krizi

Cumhur İttifakı'nda suni 'Andımız' krizi
AKP ve MHP'nin yaşadığı 'Andımız' krizi kamuoyunda tartışmalara yol açtı.

Sözde çözüm sürecinde kaldırılan Andımız'ın, Danıştay tarafından tekrar okullarda okunmasına karar verilmişti. Bu karara, AKP’nin üst düzey isimlerinden isimlerden tek tek tepkiler gelirken, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin, sadece 24 Haziran seçimlerinden sonra Kabine’ye alınmayan Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ’a cevap vermesi dikkatlerden kaçmadı. Bahçeli’nin bu hareketi, kaçan milliyetçi oyları yerel seçimlerde, AKP’yle birlikte oluşturduğu Cumhur İttifakı’na geri döndürme çabası olarak yorumlandı.

“BOZDAĞ NE DEMİŞ, BAHÇELİ NE CEVAP VERMİŞTİ?”

Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ, Andımız kararına "Danıştay, Anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir" sözleriyle isyan etmişti.

AKP'li Bozdağ'ın, Andımız çıkışına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sosyal medya hesabından "Sayın Bozdağ Kürdüm, özgürüm diyebilir. Dilini tutan yoktur. Sus otur yerine diyen de yoktur. Buyursun, mizaç ve meşrebine müzahir değerlendirmesini yapsın. Türk milleti kendisini en güzel ve yüksek mevkilere taşımıştır. Ama kendisi Türk milletini düşürmeyi aklından geçirmesin. PKK’lıyım, bölücüyüm, Kürdistan için çalışırım diyen varsa cezası bellidir, sonuçlarına katlanacaktır. Uyarıyorum, Sayın Bozdağ buna çok dikkat etsin" sözleriyle yüklenmiş, ardından Bozdağ'dan, "Kimseden korkumuz yok" cevabı gelmişti.

24 Haziran seçimlerinin ardından, yerel seçimde de ittifak yapacak olan AKP ve MHP'nin bu karşılıklı çıkışları muhalefet cephesinde ise danışıklı dövüş olarak yorumlandı.

Cumhur İttifakı bileşenlerinin, yerel seçimler öncesi, 'ekonomik kriz, Kaşıkçı cinayeti, Brunson olayı vb...' şeyleri unutturmak için gündemi değiştirdiği iddia edildi.

HEDEF KAYBEDİLEN MİLLİYETÇİ OYLAR MI?

AKP, MHP ortaklığının yerel seçimler öncesi yaşadığı suni 'Andımız' tartışmasının kaybedilen milliyetçi oylar olduğu öne sürüldü.

MHP Genel Başkanı İstanbul'da aday çıkarmayacaklarını, AKP'nin adayını destekleyeceklerini söylese de; iktidar partisinin yaptırdığı anketlerde büyükşehirleri kaybetme olasılığını gördüğü belirtildi.

Ankara'da muhalefetin ortak aday olarak daha önce seçimi tartışmalı bir şekilde kaybeden Mansur Yavaş'ı, İstanbul'da da çok sürpriz bir ismin aday gösterilebileceği kulislerde yüksek sesle konuşuluyor.

ERDOĞAN, REŞİT GALİP'E BÖYLE YÜKLENMİŞTİ

"Andımız olarak bilinen metnin yazarı son derece tartışmalı isim olan Reşit Galip, Türkçe ezan zulmünün mimarlarındandır. Ayrı Reşit Galip insanları kafa taslarına göre sınıflandıran sözüm ona bir bilim insanıydı. Ant uygulamasının cumhuriyetimizle uzaktan yakından ilgisi yoktur. CHP ve MHP bu uygulamanın tarihini bilmedikleri için kestirmeden bir istismar kampanyası başlatıp milleti yanıltma yoluna gidiyorlar. 1930'larda Hitler ve Stalin gibi toplumu formatlamak için bu tür uygulamalar yapılıyordu. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde çocuklar içtimaya dizildiği, ırkçı sloganlar okunan metinler göremezsiniz. Bal bal demekle ağız tatlanmaz. Türküm demekle Türk olunmaz. Doğruyum demekle çalışkan olunmaz... Andımız lafın ötesine geçseydi en başta CHP ve MHP Türkiye'ye bu kadar ağır bedeller ödetmezdi. Geri kalmış ülke manzarasını değiştirdik. Gitsinler okusunlar anlattıklarımın daha detayını görecekler. Uygulamanın cumhuriyetin kuruluş felsefesiyle ilişkisi olmadığını görecekler, istismar siyasetini görecekler. Bizim gibisi var mı? Yok."

İlgili Haberler