Cumhurbaşkanı Sözcüsü'nden çok kritik suikast açıklaması!

Cumhurbaşkanı Sözcüsü'nden çok kritik suikast açıklaması!
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme dair çok önemli açıklamalarda bulundu.

“70 savcımız titiz bir çalışma yürütüyor. Bilgiler elimize geldiğinde tablo netleşecek. 15 Temmuz gecesi demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçti. Ama darbenin püskürtülmesi de demokrasi tarihimize geçti. Dünyanın başka yerlerinde darbe oldu, insanların özgürlük yürüyüşü durduruldu. Ancak dünyanın her yerinde bu millete imrenerek bakılıyor. Bu bütün dünyada demokrasi şölenine döndü. O fotoğrafı da mutlaka görmek lazım.

Her darbe bu ülkeyi geriye götürmüştür. Yıllar sürmüştür bu darbelerin yaralarını sarmak. 15 Temmuz’da devreye giren refleks capcanlı devam ediyor. Vatandaşlarımız sokaklara çıkıyor ve ‘Ben demokrasime sahip çıkacağım’ diyor. Bu darbe girişimi başarılı olanlardan daha kanlı bir girişim. Ben birlik, beraberlik ruhuyla yaralarımızı sarabileceğimize inanıyorum.

AKAR’I GÜLEN’LE GÖRÜŞTÜRME İSTEĞİ

Genelkurmay Başkanımız Org. Hulusi Akar’ın ifadesinde, Cumhurbaşkanımızın paylaştığı kadarıyla bu çok önemli bir bilgidir. Bu darbecilerin Hulusi Akar’ı ikna edemedikten sonra, ‘Kanaat önderimiz ikna etsin’ demeleri, bu darbenin başarısız olduğunu gösteriyor. Bu aynı zamanda sapkınlığın, adanmışlığın ne boyutta olduğunu gösteriyor. Bunlar dava dosyasına girecek. Bunu planlayan komutanların, örgütle ilişkileri belliydi. Önümüzdeki YAŞ’ta ya ihraç edilecek ya durduralacaklardı. ‘Bu son fırsattır’ demiş olabilirler.

Darbe planını yapan ve uygulayanların yanında ne yaptığını bilmeyen erlerimiz de var. Bunların bir kısmı serbest bırakıldı. Bunlarla ilgili endişe edecek bir şey yok. Bu darbe girişimi oldu, bu TSK içinde kara lekedir. Komuta kademesinde en ufak tereddüt söz konusu değil. Bu uru temizlemek önemli. Sokaklarda sivillerimizin üzerine ateş açıp öldüren katillerin yanısıra, kışlasından çıkmayan, bildiriyi dikkate almayan askerlerimiz de var. Bu ayrımı net bir şekilde yapmakta fayda var.

KOMUTA KADEMESİNDE DEĞİŞİKLİK OLUR MU

Mevcut komuta kademesinde değişiklik olur mu bilmiyorum. Erkene alınması doğru bir karar. Bu YAŞ’ta orduyla ilgilisi kesileceklerin çoğunluğu tutuklandı.

AKIN ÖZTÜRK’ÜN DURUMU

Devam eden soruşturma var, farklı açıklamalar yapıldı. İfadelerinden, başkalarının söylediklerinden göreceğiz. Önemli olan soruşturmanın tamamlanması. Biraz zaman alabilir. İsimler üzerinden speküle etmek yerine savcıların çalışmalarını görelim. O zaman biraz daha netleşir.

İSTİHBARAT ZAAFI VAR MI

Cumhurbaşkanımız en güzel şekilde ifade etti. Şu anda kritik süreçten geçiyoruz. Bizim bu kritik süreci tamamlamamız lazım. Şu anda birlik beraberlik içinde olmamız lazım. Daha sonra ne zaaf vardır, değerlendirilecek. Bu kritik süreci tamamladıktan sonra takdirler devlet büyüklerimizindir, gerekli adımlar atılır. PKK, DAEŞ tehdidi devam ediyor, bu birimler hala görevinin başında. Burada zaafiyet yaratılmaması gerekiyor. Vatandaşlarımız sokaklarda, demokrasi şöleni yaşıyorlar, onların da tedbirleri alınmış durumda.

DARBECİLER PLANLARINI ÖNE ALDILAR

Art niyet aramak haksızlık olur. MİT’ten, emniyet, jandarma istihbarattan olsun, geç geldi demek olmaz. İlgili arkadaşlarımız bunun Cumhurbaşkanı’na çıkarılacak düzeyde olmadığı değerlendirmesini yapmış olabilirler. İstihbarat geldikten sonra Genelkurmay’la temas ediliyor. Darbeciler bunu öğrenince planlarını öne alıyorlar. Bir anda olay tam boyutlu darbeye dönüşüyor. Bunlar süreçte etkili olmuş olabilir. İlk bilgileri sağdan soldan almış olabilir. Ancak daha sonra herkes ilgili birimlerle temas etti. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde millet meseleye el koydu.

Güvenlik mimarisinin yeniden yapılanması için ilk adım Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri’ne bağlanması gibi. Yeni değerlendirmeler yapmak gerekiyor. Bu kritik süreci tamamladıktan sonra bekleyebiliriz.

GÜLEN’İN TÜRKİYE’YE İADESİ

Devletler arası ilişkilerde devletlerin yaptığı resmi açıklamalardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın Obama ile yaptığı görüşmede bu konu ele alındı. ABD toplu içinde ‘kanaat önderi’ olarak tanımlanırsa, böyle bir algı oluşuyor. Bu darbe başarılı olsaydı alkış tutacak açıklamalar yapıldı. ABD’de yapılan açıklamalarda, burada bir şüphe oluşturdu. Gülen hakkında açılan 4 davanın 30 küsÜr dosyası gönderildi. ABD’liler bunu ciddiyetle inceleyeceğiz dediler. Bunda bir sorun yok. Ama kamuoyundaki algı, bu adamı burada tutanlar kim sorusu sorulmaya devam edilecek. Gülen meselesini iki ülke arasında sorun olmaktan çıkarmak gerekir. Bu sürecin olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz.

MUHAFIZ ALAYI’NIN DURUMU

Şu anda lağv edilmesi gündemde değil. Cumhurbaşkanımızın bazı görüşleri var. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde koruma had safhada. Aynı şeylerin yaşanmaması için çalışmalar yapılacak. Başyaverlik içinde bir takım adımlar atılabilir.

ASKERİ OKULLARIN DURUMU

Kısa, uzun, orta vadede atılması gereken adımlar var. Çalıntı sorularla nasıl okullara soktuklarını gördük. KPSS, ÖSYM’de çalınan sorularla ilgili açılan davalar var. Hem askere, hem Hükümete, hem Cumhurbaşkanlığına düşen görevler var. Bu cuntacı zihniyetin oralarda yetişmemesi için önlem alınması gerek. Bunun kökenlerine inmek gerek.

FUAT AVNİ HESABI

İlk şüphelilerin deşifre edildiğini biliyoruz. Orada üzerinden kendilerince güç alanı yaratmaya çalıştılar. Bunu başka ekibe devredebilirler, bu hesabı devam ettirmeye çalışabilirler. Artık bunun ciddiye alınacak bir tarafı yok. Bunun üzerine kararlılıkla gidiliyor. İstihbarat birimleri tarafından epey ilerleme de sağlanmıştı.

NOKTA SUİKASTLAR YAPABİLİRLER

15 Temmuz’a benzer bir kalkışma ihtimali gözükmüyor. Halkımız resmi yetkililerin açıklamasını esas alsınlar. Yeni bir kalkışma beklemiyoruz. Ancak yeni nokta suikastlar yapabilirler. Artık bunun çok mümkün olduğu kanaatinde değilim. Ancak biz yine de her türlü tedbirleri aldık.