Cumhurbaşkanının partisi, Meclis'te çoğunluğu alamazsa ne olacak?

Cumhurbaşkanının partisi, Meclis'te çoğunluğu alamazsa ne olacak?
Erken seçim kararının alınması ile birlikte, kampanya hazırlıkları için düğmeye basan AKP yönetimi, sahada kullanacağı argümanları da belirleyeme başladı. Buna göre AKP, kampanyasını 'yürütmede ve yasamada iktidar' olarak belirledi.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre de Meclis’teki çoğunluğun, cumhurbaşkanının partisinden olması halinde bir sıkıntı bulunmuyor. Ancak cumhurbaşkanı ile Meclis’teki çoğunluk partisi farklı olursa önemli düzenmelerin çıkmasında sıkıntılar yaşanabilecek. Hukukçular, “Örneğin cumhurbaşkanının bütçesi reddedilebilecek. OHAL ilan ederse, Meclis reddedilebilir. OHAL kapsamındaki düzenmeler TBMM’den geçirilecek yasalar ile ortadan kaldırılabilir” yorumlarını yapıyor.

Yapılan Anayasa değişikliğine göre, cumhurbaşkanı temel hak ve özgürlükler ile anayasada yasayla düzenlenmesi gerektiği belirtilen konularda kararname çıkartamıyor. Bunların yasa ile yapılması gerekiyor. Eğer çoğunluk sorunu yaşanırsa, muhalefet bir araya gelerek önemli konularda yasalar çıkartabilecek. 

'400 AK PARTİ-200 MUHALEFET SORUN'

Aynı konu muhalefet bloku için de önemli. Sürdürülen temaslarda, sadece cumhurbaşkanı ittifakının tek başına yetmeyeceği, Meclis çoğunluğunun kimde olacağının büyük önem taşıdığı değerlendirmesi yapılıyor. Muhalefet temsilcileri, '400 AK Parti-200 muhalefet blokunun olduğu bir Meclis’te cumhurbaşkanlığını alsanız bile sorun yaşarsınız' yorumunu yapıyor.