Çürüğe neden olan bakteriler sizden çocuğunuza bulaşabilir

Çürüğe neden olan bakteriler sizden çocuğunuza bulaşabilir
Bebekler ilk doğduklarında ağızlarında çürüğe neden olacak bakteriler bulunmaz. İlk dişler sürülmeye başladığında ağız ortamında bakteriler kolonize olmaya başlarlar.

Bebeğin beslenmesi sırasında ebeveynlerin farkında olmadan yaptıkları hatalarla mikroplar çocuğa kolayca bulaşabiliyor. Tükürük yoluyla çürüğe neden olan bakterilerin anneden çocuğa buluşması çürük oluşumuna neden oluyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, ilk dişlerin süremesi ile birlikte ağız ortamındaki mikroorganizmaların sert diş yüzeyine kolayca tutunduklarını ve hızlı bir şekilde çoğalarak doğru ağız bakımı yapılmadığında çürüğe neden olduklarını ifade ediyor. 

Çocukta diş çürümesi nasıl oluşur?
İlk süt dişlerinin ağızda belirmesi ile birlikte ebeveynler tarafından doğru beslenme ve doğru bakımın yapılması gerekiyor.  İlk süt dişleri doğumdan 6 ay sonra ortaya çıkar. Ebeveynler bu konuda gerekli itinayı göstermezlerse ağız ortamındaki mikroplar diş çürüklerine neden olur. 
Diş Hekimi Ve Protez uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, çok bileşenli bir enfeksiyon hastalığı olan diş çürüğünün bulaşıcı özellik taşıdığını söyledi. Enfeksiyonun bulaşmaması için anne-babanın (özellikle annenin), dikkat etmesi gereken belli özellikler olduğunu ifade eden Dr. Kışlaoğlu, “Bulaşmanın olmaması için anne, bebeğini beslerken kaşık, emzik, biberon gibi araçları kendi ağzıyla temasta bulundurmadan kullanmalıdır. Aksi halde anne, çürüğe yol açacak organizmaları kendi ağzından bebeğine aktarır” dedi. 
Dr. Çağdaş Kışlaoğlu “İlk süt dişlerinin sürmesini takiben anne ve baba, bebeklerinin dişlerini ya bu iş için üretilen özel fırçalar ya da temiz bir tülbent, gazlı bez parçası yardımı ile düzenli olarak fırçalamalıdırlar. Bebeklerin beslenmesi sırasında ballı emzik, şeker içerikli sıvı gıdaları içeren biberonun kullanılması biberon çürüğü olarak adlandırılan üst ön kesici dişlerde çürüklerin oluşmasına neden olmaktadır. Bebeklerin uykuya şekerli süt vs. içeren biberonlarla yatırılmaları ağızlarında kalıcı sorunların oluşmasına neden olur”. Kışlaoğlu, anne-babaların, bebeklerini bir sorun olsun ya da olmasın 6 ayda bir diş hekimine kontrole götürmelerinin önemini vurguladı. “Anne ve baba, çocuklarını diş sağlığına önem veren bireyler olarak görmek istiyorsa, onun önünde düzenli olarak ağız bakımına dikkat eden doğru bir model oluşturmalıdırlar” diyen Dr. Kışlaoğlu, bu konuda doğru ödüllendirmede alışkanlığın yerleşmesinde yardımcı olabileceğini vurguladı.