‘Çuvalcı General’ Trump’ın Dışişleri Bakanı mı olacak?

‘Çuvalcı General’ Trump’ın Dışişleri Bakanı mı olacak?
Irak’ta Türk askerinin başına çuval geçirildiği sırada ABD güçlerinin komutanlığı yapan general David Petraeus’un Donald Trump tarafından Dışişleri Bakanı olarak atanacağı ileri sürüldü.

Trump’ın geçiş ekibinde üst düzey rol oynayan bir yetkili, Trump’ın emekli general Petraeus ile dün bir araya geleceğini duyurmuştu. 2003 yılında Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayı sırasında Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin başında General David Petraeus vardı.

Başını skandal yedi

Askeri kariyerini sonlandırıp CIA Başkanı olduğunda Türkiye’yi ziyaret eden Petraeus’un bu ziyaret sırasında da Türk yetkililere, “Türkiye’de benim adım çuvalcı general diye çıktı. Oysa çuval emrini ben vermedim” dediği ileri sürülmüştü.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler, 1 Mart tezkeresi sonrasında büyük gerginlik meydana gelmiş, aynı yılın 4 Temmuz gününde de Kuzey Irak’ta Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi olayı yaşanmıştı. 4 Temmuz 2003 tarihinde Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde karargah kurmuş olan Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Kuvvetler mensubu 11 Türk askeri ve Türkmen mihmandarları, dönemin Korgenerali Ray Odierno’nun komutanı olduğu ABD askerleri tarafından başlarına çuval geçirilerek gözaltına alınmışlardı. Süleymaniye’den alınarak Bağdat’a götürülen Türk askerleri burada sorgulanmışlar, 60 saat süren gözaltı sonrasında serbest bırakılmışlardı.