"Dalgalanma krizle özdeşleştiriyor"

"Dalgalanma krizle özdeşleştiriyor"
TÜSİAD Başkanı Symes hükümeti uyararak "Ekonomideki sarsıntı, giderek yatırımların azalabileceği ve daha yavaş büyüyecek bir Türkiye'nin habercisi "dedi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında yönetim kurulu başkanı Cansen Başaran Symes ve YİK Başkanı Tuncay Özilhan, "TL'deki değer kaybı canımızı sıkıyor ve Kriz olarak algılanıyor"diyerek hükümeti uyardı.
TÜSİAD'ın yılın ikinci Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı Ankara'da yapıldı. 

Başbakan Binali Yıldırım kendisinden önce konuşan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes'in, "Vatandaş dövizdeki dalgalanmaları derin krizlerle özdeşleştiriyor. Ekonomideki sarsıntının, giderek yatırımların azalabileceği ve daha yavaş büyüyecek bir Türkiye'nin habercisi olduğunu görmeliyiz" sözlerine, "ABD seçimleri sonrası TL'de yaşanan değer kaybının nedenini biliyoruz. Bu 1-1.5 ay daha sürecek. Endişeye gerek yok" diye cevap verdi.

TL CAN SIKIYOR

Toplantının açılış konuşmasını TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan yaptı. Özilhan TL'nin değer kaybını 'Canımızı sıkıyor' şeklinde yorumlarken, değer kaybının sürmesinin enflasyona etkisinin kaçınılmaz olacağını dile getirdi. AB ile ilişkilerin gerilmiş olmasını da endişeyle izlediklerini söyleyen Özilhan,  "AB'nin bu tavrına öfke ile kalkılırsa zararla oturulur" dedi. Özilhan, altyapı yatırımlarıyla ilgili olarak ise, "Altyapı yatırımları çok önemli ama bu yolların boş kalmaması için sevk edilecek ürün ve fabrikalara ihtiyacımız var" şeklinde konuştu. Tuncay Özilhan şöyle devam etti: AB-Türkiye ilişkilerinin iyice gerilmiş olmasını endişeyle izliyoruz, burada AB'nin yapıcı olmayan tavrının da payı büyük. Türkiye, AB'nin tavrına öfkeyle kalkarsa zararla oturulur.  Karamsarlık o kadar etrafımızı sarmış ki iyi yetişmiş akademisyenler bile yurt dışına gidiyor; buradan bakınca gelecek açısından iyimser olmak zor.  Dünyada düşük büyüme sendromu ortadan kalkarken, Türkiye'de de 2017 yılında bunun etkisi görülecektir

SIKINTI BÜYÜK

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, Yüksek İstişare Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada hükümete çağrıda bulundu. Başaran Symes, OHAL'in bir an önce kaldırılması gerektiğini belirterek, idam tartışmalarını sakıncalı bulduklarını söyledi.

TÜSİAD Başkanı Symes, "Özel sektörün döviz borcunu halen döndürebildiğini biliyoruz ancak bu durumun devam edebilmesi bize hayli güç görünüyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin de bu dalgalanmalardan ciddi hasar gördüğünü biliyoruz" dedi. Başaran Symes şunları söyledi: "Bu yıl hem Türkiye hem de dünya açısından alışılmışın dışında gelişmelerle geçti. Bu yıl veriler üçüncü çeyrekten itibaren ekonomide daralmayı işaret etmeye başladı. İşsizlikte sıkıntı büyük. Sanayi üretimi gerilerken, dünyada yükselişe geçen faiz oranlarının baskısı daha fazla hissediliyor. Kurdaki yükseliş dünyadaki akışla uyum içinde. Dünyada en fazla değer kaybeden para birimlerinden biriyiz. Ekonominin işlemesini sağlayan koşulları hukuk sistemi, yargı bağımsızlığınını iyileştiremezsek ekonomiye odaklı teknik çözümler yetersiz kalacaktır.

"PANZEHİR LAİKLİK"

"Ortadoğu'da mezhep çatışmaları öyle görünüyor bir süre daha ortalığı kasıp kavuracaktır" diyen Symes "Bunun panzehiri laikliktir. Önümüzdeki yeni dönem laikliğin giderek daha önem çıkacağı bir dönem olacaktır. 90 yıl önce kazandığımız bu önemli avantajın üzerine titremeliyiz.şeklinde konuştu.