Dalyan Kanalı'nda vefat eden Jandarma Komutanı'nın ardından (2)

Dalyan Kanalı’nda teknenin alabora olması nedeniyle vefat eden merhum Dalyan Jandarma Karakol Komutanı Kıdemli Astsubay Remzi Avcı idi ve kendisi ile birçok defa değişik vesilelerle karşılaşmıştım. Burada tekrar merhuma Allah’tan Rahmet yakınlarına sabır diliyorum.
Geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi, Dalyan turizm bölgesi olarak her yıl yaklaşık 500 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bir bölgemiz. Buraya gelen turistlerin bölgede yaptıkları tüm faaliyetler Dalyan Kanalları ve Köyceğiz Gölü üzerinde ve tekne taşımacılığı ile gerçekleştirilmekte.
İşte sorun da bu noktada başlıyor, deniz üzerinde hareket eden ve üzerinde 1 kişiden 3000 kişiye kadar olan tüm tip ve boydaki tekne ve gemileri denetleme yetkisi  “Sahil Güvenlik Komutanlığına”  ait. Deniz üzerinde iken teknenize yanaşan  “Sahil Güvenlik Komutanına”  tüm evrakınızı beyan etmek zorundasınız. Eğer belge veya malzemelerinden eksik olan varsa, cezayı yer bir de üstüne üstlük mahkemeye sevk edilirsiniz.
Ama gelin görün ki, yılda 500 binden fazla yerli ve yabancı turistin gelip, sabah 10:00’dan akşam 17:00’ye kadar üzerinde gezinti yapılan teknelerin hiçbirisi “Sahil Güvenlik”  tarafından denetlenmemektedir. Bu tekneler  “iç sularda” faaliyet gösterdikleri için, Belediye ve Liman Denetleme tarafından  “denetlenmektedir?”  Soru işareti koyuyorum çünkü,  “deniz üzerinde faaliyet gösteren teknelerle, nehir ve göl üzerinde faaliyet gösteren teknelerin farklı denetleme kıstaslarına sahip olmasını” anlayamıyorum.
Deniz üzerinde balıkçılık yapan ve 2 kişilik mürettebatı olan bir tekne, çok sıkı bir şekilde denetlenirken, üzerinde 40 kişinin taşındığı teknelerin  “sırf nehir ve göl üzerinde hareket ediyorlar”  diye  “Sahil Güvenlik”  denetimi kapsamı dışında olması sorunları daha da artırmakta. Dalyan ve Köyceğiz Bölgesi hem yıllık ziyaretçi sayısı ile hem de konumu itibariyle kesinlikle tekne denetimlerinin  “Sahil Güvenlik”  tarafından yapılması gereken bir bölge olma özellikleri taşımakta.
Her yıl yaz sezonunda iki-üç aylığına geçici görevle Dalyan’a gönderilen  “Liman Denetleme memuru” tek başına ne yapabilir?  “Belediye denetlemeleri de”  istenilen verimin alınmasından uzaktır. Burada “denetleme yetkisinin”  hem personel hem de ekipman olarak tam donanımlı olan  “Sahil Güvenlik Komutanlığına”  verilmesi durumunda, 04.11.2007 yılında yaşanan ve Dalyan Jandarma Karakol Komutanı  Remzi Avcı’nın vefatı ile sonuçlanan olaylar bir daha yaşanmayacaktır.
Burada yetkililere özellikle de  “Marmaris Sahil Güvenlik Komutanlığına”  önerim, vakit geçirmeden ve bu tip istenmeyen olayların bir daha meydana gelmesinin önüne geçmek için, hemen kolları sıvayıp bir tanesi Dalyan’da diğeri Köyceğiz’de olmak üzere iki adet “Sahil Güvenlik Teknesinin”  hizmete konulmasını sağlamaktır.
“Dalyan Kanalları ve Köyceğiz Gölü”  üzerindeki tekne denetimlerinin bu şekilde  “Sahil Güvenlik Komutanlığı” ekiplerince yapılması Köyceğiz ve Dalyan Jandarma Karakolları arasındaki yetki karmaşasını da ortadan kaldıracak ve tekne taşımacılığı faaliyetlerine bir düzen gelmiş olacaktır.
Burada belirttiğim hususların, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkililerince dikkate alınacağını ve ona göre yeni bir uygulama başlatacaklarını umuyorum.

Yazarın Diğer Yazıları