Damacanaların 15 yada 20 değil 19 litrelik hacme sahip olmasının özel sebebi nedir?

Damacanaların 15 yada 20 değil 19 litrelik hacme sahip olmasının özel sebebi nedir?
Bizim toplumumuzda küsuratlı sayılar genellikle sevilmez. Bu anlamda da akla ilk gelen nesnelerden biri de damacanalar. Peki damacanalar neden düz olarak 15 yada 20 litre değil de küsuratlı bir sayı olan 19 litre olarak satılır?

WebTekno''dan aktarılan bilgilere göre; yuvarlak sayılarla sorunu olan insanların fazlasıyla sinirini bozan damacanaların hacminin 19 litre olmasının çok basit bir sebebi var. Aslında damacanaların 19 litre de olmadığını söyleyebiliriz. Bir damacananın hacmi 18,9270589 litre. Bu da her damacanada 19 litreden 1 çay bardağı daha az su olduğu anlamına geliyor.

Gelelim damacanaların neden 20 litre olarak üretilmediğine. Bunun sebebi ABD ile ilgili. Damacanaları üreten plastik enjeksiyon makineleri ve üretilen kalıpların çok büyük bir kısmı ABD''den geliyor. ABD''de ölçü birimi olarak litre değil galon kullanılıyor. 1 galonun litre karşılığı ise 3,78541178 litre. Damacanalar da aslında 5 galon olarak üretiliyor ve litre karşılığı 18,9270589 litre oluyor. Bu sebeple Avrupa ve bizim gibi litre ölçü birimini kullanan ülkelerde 5 galonun karşılığı olan 19 litrelik damacanalar kullanılıyor.

DAMACANA İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Damacana isminin etimolojik kökenine indiğimizde karşımıza farklı tarihler çıkıyor. Damacananın Fransızcadaki "dame jeanne" isminden geçtiği düşünülüyor. Fransa''da 17. yüzyılda görülmeye başlayan bu kelimenin zamanla farklı dillere türediği düşünülüyor. İtalyancada damigana, İngilizcede demijohn olarak yer alan kelime ülkemizde ise damacana olarak kullanılıyor. Alternatif bir etimolojiye göre de damacananın İran''ın Damgan şehrinden türediği düşünülüyor, ancak buna dair bir kanıt yok.