Damat geliyor damat...

Recep Tayyip Erdoğan Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanı seçildikten sonra gözler AKP Genel Başkanının kim olacağına çevrilmişti.

AKP Genel Başkanı olacak isim hemen Başbakan olacaktı.

Erdoğan, "Kongrede delegelerimizin takdiriyle genel başkan olması durumunda Türkiye Cumhuriyetinin 62. hükümetinin Başbakan adayı da belki biraz acele ediyorum ama aynı şekilde mevcut Dışişleri Bakanımız, Konya Milletvekilimiz Ahmet Davutoğlu'dur" diye kararını açıklamıştı.

1959 Konya doğumlu Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi bölümlerinden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde de doktorasını yaptı.

1998-2002 yıllarında, Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Harp Akademilerinde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi. 1999'da Profesör oldu.

3 Kasım 2002 yılında yapılan genel seçimlerin ardından 58. Cumhuriyet Hükümeti döneminde, Başbakan Erdoğan'ın Dışişleri Baş Danışmanlığı ve Büyükelçilik görevine atanan Davutoğlu, 59. ve 60. Cumhuriyet Hükümetleri döneminde de bu görevlerini sürdürdü.

1 Mayıs 2009 tarihinde milletvekili olmadığı halde, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin 60. Dışişleri Bakanı olarak atandı. 61. Hükümette aynı görevi yeniden üstlendi.

21 Ağustos 2014 tarihinde AK Parti'nin yeni genel başkanı ve 62. Hükümetin Başbakanı olarak seçildi.

Evli ve dört çocuk babası olan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, İngilizce, Almanca, Arapça ve Malayca (Malezya, Brunei ve Singapur'un resmî dili) biliyor.

Davutoğlu Başbakan olduğu o günlerde yakın çevresine, "Milletvekili olmak istemiyordum aday da olmadım çünkü amacım üniversiteye dönmekti. Ancak 2008'de AKP'ye haksız şekilde Anayasa Mahkemesi'nde kapatılma davası açılınca siyaset yapmaya karar verdiğimi Erdoğan'a açıklamıştım" diye anlatmıştı.

Davutoğlu'nun siyasi geçmişini anlatmamda önemli bir püf noktası var.

Erdoğan'ın başdanışmanlığından bu yana dikkatle izlediğim Prof. Davutoğlu size açık seçik söyleyeyim ki "Doğrucu Davut" tanımına uygun bir isimdir.

Bakın siyasetçi demiyorum. Neden mi?

Gelin 2015 yılına dönelim ve 7 Haziran seçimi öncesi AKP kulislerinde hâlâ daha çok tartışılan bir siyasi krizi anlatayım.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan damadı Berat Albayrak'ı İstanbul'dan milletvekili adayı göstermek istiyor.

Ancak AK Parti'nin kurucu ayarlarında ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulunda (MKYK) titizlikle uygulanan "ahlaki ve siyasi" denilen şöyle bir karar var:

"Bir beklentiyle gelmiş, siyasetin içine girmiş. Ya çocuğunu işe yerleştirmek için gelmiş siyaset yapıyor, ya yakınını bir yere tayin etmek için siyaset yapıyor. İşte bu nedenle milletvekili, belediye başkanı, il ve ilçe başkanının birinci derece yakınları da hükümette ve parti yönetimlerinde görev alamazlar."

AKP 2002'den 2015 tarihine kadar bu ilke kararını uyguluyor.

Ancak Erdoğan damadı Berat Albayrak'ın 7 Haziran seçiminde İstanbul'dan Milletvekili adayı gösterilmesini istiyor.

Kimden mi?

Tabii ki AKP Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'ndan.

O tarihte AKP'nin MKYK üyesi olan Genel Başkan Yardımcısı bana bu gelişmenin perde arkasını şöyle anlatmıştı:

"Başbakan ve Genel Başkanımız Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, 'AKP'nin kurucu ayarlarında birinci derece yakınlarımıza siyaset yaptırmama kararı var. Damadınızın milletvekili olması bu prensip kararını bozacak. Bu kararınızdan vazgeçmeniz iyi olur, yoksa diğer partililerimize de yol olur' diyor. Erdoğan ise 'MKYK'da oylayın o zaman' diyor. Konu MKYK'ya geldiğinde Davutoğlu yalnız kalıyor ve Berat Albayrak milletvekili listesine giriyor"

"Hep bana Rab bana" denir ya konu kendi damadı olunca Erdoğan kendi koyduğu kararı böyle çiğniyor.

İşte damat Berat Albayrak'ın siyasi yaşamı da böyle başlıyor ve Erdoğan tarafından atanarak Davutoğlu'nun kurduğu 64. Hükümette ve Binali Yıldırım'ın kurduğu 65. Hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yapıyor.

Berat Albayrak, 24 Haziran milletvekili seçiminde kayınpederi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı tarafından aday gösterilerek İstanbul milletvekili seçiliyor.

Erdoğan hükümetinde Hazine ve Maliye Bakanı olunca milletvekilliğinden istifa ediyor.

Madem bakan yapacaktı neden AKP'den milletvekili yaptığına gelince önce "dokunulmazlık" konusu akla geliyor ki Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilememesi durumunda bu "zırh" elbette aile için önemli olacaktı.

18 Temmuz 2018'de, "Erdoğan ve AKP'nin varisi damat Berat" yazmıştım ki Erdoğan, Varlık Fonu Başkan Vekilliğine de atayarak yazımı teyit etti.

2014'te birinci, 2018'de ikinci kez halk tarafından Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan erken bir seçim olmazsa Anayasa'ya göre iki kez üst üste seçildiği için Haziran 2023'te Cumhurbaşkanı adayı olamayacak.

İşte o tarihte şimdiden söyleyeyim ki AKP'nin ve Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı Berat Albayrak'tır.

Damat geliyor damat...

Yazarın Diğer Yazıları