Darbe girişimi sırasında Genelkurmay'da yaşananlar

Darbe girişimi sırasında Genelkurmay'da yaşananlar
Genelkurmay Karargahı'nda darbe girişiminde bulunanlar tarafından, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'la birlikte Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in de götürüldükleri yerde rehin tutulduğu öğrenildi.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı 15 Temmuz günü saat 21.00'de darbe girişiminde bulunan askerlerce Genelkurmay Karargahı'na davet edildi. Karargaha girer girmez de askerlerce hem Kuvvet Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak hem de Kuvvet Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar enterne edildi. Bu sırada Kara Kuvvetleri Komutanı Koruma Astsubayı Şehit Topçu Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın'ın askerlere karşı mukavemet ettiği ancak askerlerce Genelkurmay Karargahı'nın içinde şehit edildiği öğrenildi. Koruma Müdürü Piyade Yüzbaşı Burak Akın'ın da aynı şekilde komutanları korumak isterken yaralandığı, durumunun şu an iyi olduğu belirtildi.

YERE YATIRILARAK ARKADAN ELLERİ KELEPÇELENDİ

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bu olaylar olurken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, askerlerce başka bir yere götürüldü. Kara Kuvvetleri Komutanı ve Kurmay Başkanı, askerlerce yere yatırılarak arkadan elleri kelepçelenerek, derdest edildi. Belli bir süre Genelkurmay Karargahı'nda enterne edilmelerinden sonra helikopterlerin tekrar Genelkurmay Karargahı'na gelmesinin ardından Akıncı Hava Üssü'ne götürüldü ve bir odada elleri ve gözleri bağlı bir şekilde tutuldu. Kara Kuvvetleri Komutanı ve Kurmay Başkanı, ertesi gün saat 15.30 sularında yapılan operasyonla kurtarıldı. Yanlarında bulunan Kara Kuvvetleri Personel Başkanı Tümgeneral Ömer Şevki Gençtürk de sağ olarak kurtarıldı.

DARBE TEŞEBBÜSÜ TESPİT EDİLDİĞİ ANDAN İTİBAREN GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI

Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Güler ve diğer bazı komutanların da Akıncı Hava Üssü'nden saat 17:00'de kurtarılarak, evlerine döndüğü öğrenildi. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Kurmay Başkanı ve Personel Başkanı'nın 16 Temmuz günü yapılan başarılı operasyonla kurtarıldığı ve sağlıklı olarak görevinin başında olduğu belirtildi. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından, emir komuta hiyerarşisi içerisinde darbe teşebbüsünün tespit edildiği andan itibaren birliklerde meydana gelen nümayiş hareketlerinin kontrol edilmesi maksadıyla gerekli tedbirlerin alındığı öğrenildi.