Darbe girişiminin ABD’li figürleri!

Darbe girişiminin ABD’li figürleri!
CIA’nın Türkiye uzmanı Henri Barkey ile ABD’nin eski istihbaratçısı Graham Fuller’in 15 Temmuz’da İstanbul’da bulunduğu eski ISAF Komutanı’nın ise darbenin mali organizatörü olduğu iddia edildi.

15 Temmuz’daki darbenin arkasında ABD’nin Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’nın olup olmadığı araştırılıyor. CIA’nın Türkiye uzmanı Henri Barkey’in darbe günü Büyükada’da katıldığı toplantı mercek altına alındı.

Soruşturma konusu olan ikinci iddia ise CIA eski Milli Haberlama Konseyi Başkan Yardımcısı ve ABD’nin dış istihbarat teşkilatının eski üst düzey yetkililerinden Graham Fuller’in de darbe girişimi günü İstanbul’da olması. Üçüncü iddia da darbe sürecini hazırlayan ve yöneten unsurlar arasında ABD’li General eski ISAF Komutanı John F. Campbell’ın aynı tarihte İstanbulda bulunuyor olması. Kuzey Irak’ın da aralarında olduğu bölgelerde cemaat toplantılarına katılan “Ilımlı İslam” teorisyenlerinden Henri Barkey’in İstanbul’da olduğunun ortaya çıkması tartışmalara neden olmuştu. Büyükada’daki toplantıya katılanlar arasında bulunan Karar Gazetesi'nin yazarı Mensur Akgün, “Orada bir darbe toplantısı yapılmadığını, benim de hayatım boyunca böyle bir amaç içeren toplantılar içinde bulunmadığımı ve asla bulunmayacağımı belirtmeliyim” diyerek kendini savundu.

“Komşu ülkeye kaçtı”

Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı ve Milliyet gazetesi yazarı Cemil Ertem, CIA eski Milli Haberlama Konseyi Başkan Yardımcısı ve ABD’nin dış istihbarat teşkilatının eski üst düzey yetkililerinden Graham Fuller’in 15 Temmuz’da İstanbul’da olduğunu ve şaibeli yollarla 16 Temmuz’da bir komşu ülkeye kaçtığını yazdı. Ertem, yazısında 15 Temmuz darbe girişiminin dış bağlantılarına ilişkin dikkat çeken iddialara yer verdi. Graham Fuller, Gülen’in ABD’de oturma izni alması için referans olan isim olarak tanınıyor.

Darbeye mali kaynak

Bir gazeteye konuşan kaynak, darbe sürecini hazırlayan ve yöneten unsurlar arasında Afganistan’da konuşlu Uluslararası Destek Gücü ISAF’ın eski Komutanı General John F. Campbell’ın bulunduğu ve darbeye destek amacıyla Nijerya’da bulunan UBA Bank şubesinden CIA aracılığıyla ciddi para akışı sağlandığı bilgisini verdi. İddiaya göre Nijerya’dan Türkiye’ye para transferi CIA tarafından oluşturulan bir ekip tarafından yürütüldü. Cuntacıları darbeye ikna sürecinde yüklü miktarda transfer gerçekleşti. Başka bir iddia ise şöyle: Gülen’e bağlı subayların desteğiyle İncirlik’te oluşturulan tetkik merkezinde, emrinde asker olan tüm birimlerin haritası çıkarıldı ve tek tek istişareler yapıldı. En küçük karakol komutanından başlanarak tüm birimler üzerinde çalışma yürütüldü. Karakol, birlik, bölük, alay, tugay, tümen, kolordu ve ordu içerisinde asker üzerinde aktif etkisi olan komuta kademesinde görevli isimler yakın markaja alındı.

Salim Yavaşoğlu