Darbe Komisyonu Erdoğan ve Yıldırım'ı dinlemeyecek

Darbe Komisyonu Erdoğan ve Yıldırım'ı dinlemeyecek
Darbe Komisyonu Başkanı Reşat Petek, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın dinlenmesi konusunda gelen taleplere ilişkin "Cumhurbaşkanı ve başbakanın komisyona davet edilmesinin uygun olmadığı yönünde bir karar aldık" dedi.

Kendilerine yazılı olarak komisyonumuzun taleplerini ileteceğiz. Biz komisyonumuza gelin diye davetimiz yok. Ama her iki makamdan komisyonumuza bir davet gelirse bunu katılıp o çerçevede ziyaret etmemiz mümkün" dedi.

EN AZ 40 YILLIK BİR YAPILANMA

Reşat Petek komisyonun şu ana kadar 44 kişiyi dinlediğini kaydederek şu ortak sonuçlara vardıklarını bildirdi: "FETÖ'nün dini bir cemaat tarikat STK olmadığı ortaya çıkıyor. Dini istismar eden bir terör örgütüdür. FETÖ insanların merhamet bağışlama acıma himmet ve iyi evlat yetiştirme duygularını istismar ederek finansının bir bölümünü sağlayan bir istismar örgütüdür. FETÖ'nün siyasi bir partisi yoktur. Kendi amacına ulaşmak için farklı ideolojileri farklı siyasi partileri veya STK'ları bir araç olarak kullandığına dair önemli tespitleri komisyonumuzda değerlendirilmektendir. FETÖ'nün en az 40 yıllık bir geçmişte başlayıp 15 Temmuz'a kadar devam eden süreçte devlete sızma çalışmalarının devam ettiği anlaşılmaktadır. Girişimden dolayı haklarında soruşturma yürütülen general rütbesindekilerin 80'li yıllarsa TSK'ya girdikleri ve sinsi bir şekilde kendilerini açığa vermeden örgütlü çalışmalarını devam ettikleri anlaşılmaktadır. Militanlarının en önemli özelliği bir cemaat ruhu değil Haşhaşi bir yapılanma ile kayıtsız şartsız örgüte itaat olduğu ortaya çıkıyor."

KENDİLERİNİ ZİYARET EDEBİLİRİZ

Reşat Petek, komisyonda dinlenmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın da isminin verildiğini bununla ilgili son kararın ne olduğunun sorulması üzerine "Cumhurbaşkanımız, başbakanımız eğer kendileri uygun görürlerse komisyon olarak ziyaret edebileceğimiz ancak cumhurbaşkanı ve başbakanın komisyona davet edilmesinin uygun olmadığı yönünde bir karar aldık. Bu konuda mevcut cumhurbaşkanı ve başbakanla ilgili tam bir mutabakat olduğunu söyleyebilirim. Kendilerinden bir adım atıldığı ve davet geldiği taktirde böyle bir girişimde bulunulacak. Darbecilerin hedefindeki kişiler onlar. İlk andan itibaren 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını ve FETÖ ile ilgili görüşlerini sıkça çeşitli platformlarda paylaşıyorlar. Bu doğrultuda eğer komisyonumuzla ilgili böyle bir görüşme talebi olduğu taktirde biz bunu onlara bırakıyoruz. Değilse komisyonumuzdan bilgi edinilmek istenilen konuları yazılı olarak kendilerine ileteceğiz. Yazılı olarak cevap vermelerini bekleyeceğiz. Bu yeni bir gelişme. Kendi taktirlerine sunacağız ve sonucuna göre hareket edeceğiz. Bir ziyaret talebi gelirse çok yanlış olmaz Kendilerine yazılı olarak komisyonumuzun taleplerini ileteceğiz. Biz komisyonumuza gelin diye davetimiz yok. Ama her iki makamdan komisyonumuza bir davet gelirse bunu katılıp o çerçevede ziyaret etmemiz mümkün" diye yanıtladı.

TUTUKLULARLA GÖRÜŞÜLMEYECEK

Cezaevindeki tutukluları ziyaret etmeyeceklerini bildiren Reşat Petek "Cezaevinde haklarında soruşturma ve kovuşturma sürecinde girişimden dolayı tutuklu olanlarla ilgili muhalefet isim bildirmek suretiyle gidip görüşme talepleri oldu. Dün ki toplantıda bu kişilerle ilgili şu anda görüşmememizin, adli süreç devam ettiği için soruşturmalarda gizlilik ilkesi bağlamında devam eden soruşturmalar olduğundan ismi verilen tutuklularla ilgi görüşmeme kararı aldık" dedi.