Darbecilerin Cerablus operasyonunu 2 yıldır engellediği iddia edildi

Darbecilerin Cerablus operasyonunu 2 yıldır engellediği iddia edildi
Darbeci askerlerin 2 yıldır planlanan Cerablus operasyonunu engellediği iddia edildi.

AFP, Astsubay Ömer Halisdemir tarafından vurularak öldürülen darbeci Tuğgeneral Semih Terzi başta olmak üzere 'nüfuzlu' bazı komutanların Cerablus operasyonunu geciktirdiğini iddia etti.

İddia, bir Türk yetkiliye dayandırıldı. 2 yıl boyunca planlanan operasyonun Terzi gibi “nüfuzlu” komutanlar tarafından çeşitli “bahanelerle” engellendiğini ileri sürüldü.

RUS UÇAĞI OPERASYONU ENGELLEDİ 

Kasım 2015'te Rus jetinin düşürülmesiyle operasyonun imkansız hale geldiği ön plana çıkarıldı. Uçağın düşürülmesinin ardından Türkiye ve Rusya arasındaki gerilim ve Suriye sınırına yerleştirilen hava savunma sistemlerinin Türkiye'nin bölgedeki gözlem uçuşlarına ara vermesine, bu durumun ise Cerablus operasyonu imkansız hale getirdiğine dikkat çekildi.

HUDUTİ'YE DİKKAT ÇEKİLDİ

Independent’ın haberinde, darbe girişimi sonrası tutuklanan İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin de güneydoğudaki operasyonlardan sorumlu olduğu hatırlatıldı.

SEMİH TERZİ KİMDİR?

15 Temmuz gecesi başlatılan darbe girişimine katılan üst düzey rütbelilerden birisi olduğu belirtiliyor. Tuğgeneral Semih Terzi'nin Gölbaşı Özel Harekat Binasına saldıran askeri grupta olduğu ve bu saldırı esnasında öldürüldü. 

Gölbaşı Özel Harekat Binasına yapılan saldırıda 17 Özel Harekat Polisi şehit olmuştu.

Terzi, 2014 Ağustos ayında Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında Albaylıktan Tuğgeneral rütbesine yükseltilen isimler arasındaydı.