"Davutoğlu, 10 gün önceden biliyordu!"

"Davutoğlu, 10 gün önceden biliyordu!"
Musul'daki rehin alma olayıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan CHP'li Ediboğlu, "Dışişleri'nin haberi vardı. MİT'in bilgisi olmadan olayın gerçekleşme şansı yok" dedi

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Musul Konsolosluğu'na yapılan saldırıdan Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisi olduğunu söyledi. Ediboğlu, "Saldırı, bizimkilerin onayıyla gerçekleşti" dedi. Irak Meclis Başkanı Nuceyfi'nin 3 Haziran'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü anımsatan Ediboğlu, "Nuceyfi yanında kardeşi Musul Valisi Esil Nuceyfi ile birlikte görüşmeye katılıyor, ardından bu saldırı oluyor. Asker ve polise 'direnmeyin'emri veriliyor. Musul Valisi de hiç direnmeden Musul'u teslim ediyor" diye konuştu. Saldırıdan Türk Dışişleri Bakanlığı'nın haberi olduğunu ifade eden Ediboğlu, bu nedenle konsoloslukta bir direniş olmadığını da kaydetti. Ediboğlu, şunları söyledi:

"Direnmeyin" talimatı
"Saldırı, bizimkilerin onayıyla oldu. İzzettin Duri, bir takım askerleri satın almış. Konsolosluğa ve Barzani'nin Kürtlerine dokunmama garantisi ile saldırı başlatılıyor. Bizimkiler bu nedenle endişe etmiyorlar. Ancak IŞİD'in içinde çok grup var. Örgütün lideri biliyor ama tabandaki militanlar bilmiyor. Bizim konsolosluk da basılıyor. 40 Özel Harekatçı'mıza Dışişleri Bakanlığı'ndan 'direnmeyin'talimatı veriyorlar. Dolayısıyla onlar da direnmiyorlar. Yani Musul'a saldırı olacağını Dışişleri Bakanı biliyordu. Saldırıdan 10 gün öncesinden haberi vardı. Musul'daki askeri birliklerde ve bizim konsoloslukta direniş olmadı. Teslim edildi."
IŞİD militanlarının Türkiye'nin desteği ile Irak ve Suriye'ye geçtiklerini savunan Ediboğlu, "Suriye'de yenildiler. Suriye'dekilerin hepsi, Avrupa'dan, Hindistan'dan, Pakistan'dan ve Afrika ülkelerinden militanları da taşıdılar. 'Suriye'de beceremediniz bari Irak'ta becerin'talimatı alıp Irak'a saldırdılar. Irak'ı 3'e bölme çabası var. Irak'ta bunu başarmak üzereler" diye konuştu.

MİT de biliyordu
Türkiye'nin yardım ettiğini ve bunun inkar edilemez olduğunu ileri süren Ediboğlu, "IŞİD'e Suriye ve Irak'a Avrupa'dan, Rusya'dan Asya ülkelerinden, Çeçenistan'dan savaşçı geliyor. Bunlar Türkiye üzerinden gidiyor. MİT'in bilgisi olmadan böyle bir olayın gerçekleşme şansı yok. Kerkük sorunlu bölge. Kuzey Irak'a her an verebilirler. Türkmenler de yavaş yavaş tasfiye ediliyor. Araplara Sünni olduğu için dokunmuyor, Kürtlere ve Türkmenlere saldırıyorlar. Bunu kimse konuşmuyor. IŞİD'in arkasında Türkiye, Barzani, ABD Saddam'ın eski adamları var. Irak'ın 3'e bölünmesini isteyen Avrupa ülkeleri de var" dedi.
Fatih Erboz