Davutoğlu-İhsanoğlu görüşmesi 20 dakika

Davutoğlu-İhsanoğlu görüşmesi 20 dakika
İhsanoğlu, dün destek turuna çıktı

İhsanoğlu destek istedi

Önce Başbakan Davutoğlu ile görüşen İhsanoğlu, “yararlı geçtiğini” söylediği ziyaret sonrası Meclis’in yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti. Öğleden sonra CHP lideri Kılıçdaroğlu ile 30 dakikalık görüşme yapan İhsanoğlu, “4 aday var, her biri çok kıymetli” dedi. İhsanoğlu, HDP’den randevu istememişti.     

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, MHP’nin Meclis Başkan Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nu kabul etti. Meclis Başkanlığı için destek turuna çıkan MHP’nin Meclis Başkan Adayı İhsanoğlu, saat 12.16’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmek üzere AKP Genel Merkezi’ne geldi. Girişte basın mensuplarını selamlayan İhsanoğlu, çıkışta açıklama yaptı. Başbakanlık kaynakları görüşmenin 20 dakika sürdüğünü açıkladı. “Gayet, samimi ve verimli bir görüşme oldu” diyen İhsanoğlu, 7 Haziran seçimin, siyasi irade bakımından halkın, milletin, siyasi iradesinin şekillendiği bir tablo ortaya koyduğunu belirtti. İhsanoğlu, “Bu tablo, uzlaşma mesajını en başta taşıyan bir tablodur. Uzlaşma milletimizin arzusudur ve uzlaşmanın yapılacağı en önemli makam ve yer, TBMM’dir” ifadesini kullandı.

Takdir vekillerin

İhsanoğlu, “TBMM’nin itibarının kazandırılması lazım. Yürütme karşısındaki yerinin belirlenmesi lazım. Meclis yürütmeye tabi değil, yürütme Meclis’in kontrolünde olmalı. Meclis’in basmakalıp kanunların gelip mühürlerin basıldığı, gece yarısı kanunların getirilip basıldığı bir yer olmaması lazım. Bunun yanında Meclis’in kendi çalışmalarının gözden geçirilmesi lazım. Bir iç tüzük çalışması yapılmıştı onun düzenlenmesi lazım. Takdir 550 milletvekilinin” dedi. İhsanoğlu, TBMM’nin yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, “Birincisi toplumdaki itibarı tahkim edilmeli, yani güçlendirilmeli. Çünkü bu devleti kuran bu Meclis’tir. Bu cumhuriyeti kuran Meclis’tir ve bu Meclis’in dünya parlamentolarından farklı yeri vardır. Bugün artık biz demokrasimizin yeni bir safhasını açarken TBMM’yi yeniden toplumdaki, devletteki yerini tayin etmemiz lazım. O bakımdan toplumdaki yerinin tahkim edilmesi, güçlendirilmesi ve itibarının güçlendirilmesi lazım” diye konuştu. AKP’nin Meclis Başkanı Adayı İsmet Yılmaz’ın destek turu kapsamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesi 4 dakika sürmüştü.

Fırat’ı da kabul etti

Davutoğlu, HDP’nin TBMM başkanı adayı HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ı da kabul etti. Fırat, görüşme sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi: Adalet ve Kalkınma Partisi’ni ziyaret ettik. Faydalı bir görüşme olduğu kanısındayım. Özellikle TBMM’nin yani yasama Meclis’inin bundan sonraki dönemde itibarının yükseltilmesi ve TBMM’nin bir yasa fabrikası halinde çalışmaması konusunda gerekli olan özellikle yasama yürütme arasındaki ilişkinin karşılıklı saygıya dayanan ve bir koordinasyon içerisinde verilmesi gerektiği konusunda fikirlerimi söyledim ve desteklerini istedim.

 

Kılıçdaroğlu ‘çatı adayı’ kabul etti

HP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu’nu CHP Genel Merkezi’ndeki makamında kabul etti. Yaklaşık 30 dakika süren görüşme sonrası İhsanoğlu, basın mensuplarına açıklamada bulundu. Kılıçdaroğlu ile gayet samimi ve sıcak bir görüşme yaptıklarını belirten İhsanoğlu, hem Meclis başkanlığı seçimini hem de Türkiye’nin içeride ve dışarıda karşı karşıya geldiği meseleleri ele aldıklarını söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu ile dostluklarının Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterilmesiyle başladığını ifade eden İhsanoğlu, dostluklarının o günden bu güne çok medeni ve samimi şekilde devam ettiğini kaydetti. İhsanoğlu bir gazetecinin “CHP’li vekillerden oy geleceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna, “Dört aday var, her biri çok kıymetli adaylar. Meclis’in çok zengin seçeneği var. O bakımdan bu Meclis şanslı” karşılığını verdi. Görüşmede CHP Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç ve Tekin Bingöl de hazır bulundu. CHP Genelbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat ile de görüştü.