Davutoğlu, Malazgirt’e Kürtleri de dahil etti!

Davutoğlu, Malazgirt’e Kürtleri de dahil etti!
Başbakan, Malazgirt savaşında Türklerin yanında Kürtlerin de olduğunu öne sürdü. MHP’li Halaçoğlu ise bunun tarihi gerçekleri yansıtmadığını söyledi

Haber: Hanife Açıkalın

AKP’nin bugün yapacağı grup toplantısı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ABD gezisi nedeniyle dün yapıldı. Grupta konuşan Davutoğlu, “İç güvenlik paketi çözüm sürecinin önünü açacak bir yasa tasarısıdır. Bir taraftan kamu düzeninin korunmasına devam edilecek bir yandan da silahların bırakılması ve demokratik siyaseti savunmaya devam edeceğiz” dedi. Davutoğlu, Malazgirt savaşında Türklerin yanında Kürtlerin de olduğunu söyledi. Türk Tarih Kurumu eski Başkanı MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ise Davutoğlu’nu yalanladı.

Yeni dönem vurgusu
1 Eylül’den bu yana 15 günde bir çözüm süreci kurulunu toplayarak durumu değerlendirdiklerini, geçen cumartesi günü yapılan açıklama ile yeni bir dönem başladığını söyleyen Davutoğlu, şöyle konuştu: “Birinci ortak aidiyetin güçlenmesi. Bunun da iki ayağı var tarihdaşlık ve vatandaşlık. Alparslan’ın Malazgirt ordusunda Kürtler de Türkler de her kesim vardı. İstiklal için Kocatepe’den İzmir’e yürüyenler arasında her kesim vardı. Vatandaşlık söz konusu olduğunda biz kimsenin etnik kökenine bakmayız. İkinci ayak demokratik siyaset demokrasinin olduğu yerde şiddet kültürü gelişmez ve silahlı mücadele olamaz. Türkiye’nin herhangi bir yerinde şiddet dili kullanılmaması gerekiyor. Kimin ne derdi varsa tartışacağı yer TBMM’dir.”
 

Kardeş kavgası
Türkiye’nin birliğini hiçbir zaman tartışma konusu yapmadıklarını, “Tek vatan tek devlet tek millet” demeye devam ettiklerini öne süren Davutoğlu, şöyle konuştu: “Önümüzde Suriye ve Irak’ı görerek diyoruz ki Türkiye’yi o ülkelerde olduğu gibi kardeş kavgasına götürmenin kimsenin gücü yetmeyecektir. Türkiye’nin ekonomik kaynaklarının israf edildiği bir gelecek oluşmasına izin vermeyeceğiz. Önümüzdeki hafta 8 Mart’ta Mardin’de GAP eylem planını açıklayacağız. Yeni Türkiye’yi adım adım inşa edeceğiz. Her ilde üniversite kurmak gibi, her ilimize havaalanı inşa etme düşüncemiz, Türkiye’nin illeri arasında bir fark olmaması için. Onun için çözüm süreciyle ortaya çıkan ortamın, Türkiye’nin ekonomisine ivme katacağına inancımız sonsuzdur. İşte o zaman gelin Türkiye’yi görün.”

Halaçoğlu: Sadece devşirmeler vardı
MHP Grup Başkanvekili, Türk Tarih Kurumu eski Başkanı, Tarihçi Profesör Yusuf Halaçoğlu,  Davutoğlu’nu yalanladı. Halaçoğlu, Malazgirt Savaşı ile ilgili şöyle dedi: “Büyük Selçuklu Devletinin ordusunda sadece devşirmeler vardı. Bunlar Hıristiyanlardı. Bunun dışında herhangi bir şekilde diğer unsurlardan asker yoktu. Alparslan Anadolu’ya geldiğinde bu topraklar Bizans’ın kontrolündeydi. Diyojen’in ordusunda Hıristiyan Peçenek Türkler vardı. Bunlar savaş sırasında Alparslan’ın ordusunun yanına geçince savaş kazanıldı. Dolayısıyla Kürtler yoktu. Bu sözleri hangi tarihi kaynaklara dayanarak söylüyorlar bilmiyorum ama bugüne kadar Alparslan’ın ordusunda Kürt olduğuna dair bir veri, bilgi ve belge bulunamadı. Öte yandan o zaman Anadolu Bizans’ın kontrolündeydi. Kürtlerin bir devleti ya da beyliği yoktu. Alpaslan’ın ordusunun Kürt unsuru bir yerden kendisine katması mümkün değildi. Bu tür açıklamalar yapılırken tarihi bilgi ve belgeler dikkate alınmalı.”