Davutoğlu neden şimdi konuştu? Ön alma çabası mı?

Davutoğlu neden şimdi konuştu? Ön alma çabası mı?
Görevinden alındıktan sonra uzun süredir sessizliğini koruyan Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz günlerde konuşmuş, Pelikan Dosyası tartışmalarını hatırlatıp eleştirilerde bulunmuştu. Peki neden şimdi konuştu? Bu zamanlamaya ilişkin kulislerde neler konuşuluyor?

Uzun süren sessizliğin ardından son sözleri tartışma konusu olmuştu. Hükümete yakın yayın organlarında yer bulmasa da Ahmet Davutoğlu'nun son açıklamaları yankı uyandırdı. Davutoğlu AKP'ye eleştirilerde bulunmuş "AKP'nin kendi değerlerini hızla zayıflattığını, partinin içine itibar suikasti virüsünün bulaştırıldığını" söylemişti. 

Peki bunca zaman sonra neden şimdi konuştu? Bu zamanlamayla ilgili iki söylenti dillendiriliyor. O söylentileri Gazeteci Can Ataklı Sözcü'deki köşesinde kaleme aldı. 

 

İşte Ataklı'nın yazısının o bölümü: 

DAVUTOĞLU'NUN BİR YIL SONRA ORTAYA ÇIKMASI ÇOK MANİDAR

Ahmet Davutoğlu, kamuoyunun hiç beklemediği bir anda azledilmişti bundan bir yıl kadar önce. Davutoğlu o sırada sadece “Bunu hak etmedim” demekle yetinmiş ama karara boyun eğmek zorunda kalmıştı.
Pelikan Dosyası adlı bir Twitter hesabında çekilmişti Davutoğlu'nun ipleri önce. Saraya yakın olduğu bilinen bazı gazetecilerin ortak hesabı olarak biliniyor bu hesap. Sadece bu olayda kullanıldı ve sonra yok oldu.
Pelikan Dosyası hesabı Davutoğlu'nun “stratejik derinlik” dediği dış politikasının çöktüğünü, bunun da ötesinde Erdoğan'la bir iktidar yarışına girdiği, bu yüzden çift başlılık doğduğunu, ülkenin böyle yönetilemeyeceğini duyurdu bir dizi tweet'le.
Herkes “Ne oluyor” diye merak eder ve bazı gazeteciler derin tahliller yaparken sarayın kararı geliverdi ve Davutoğlu görevden alındı.
Davutoğlu ardından derin bir sessizliğe gömüldü. Aradan bir yıl geçtikten sonra bir yerel televizyon kanalına çıktı ve Pelikan Dosyası'nı yeniden hatırlatarak ağır eleştirilerde bulundu.
Peki, ne oldu da Davutoğlu bir anda konuşmaya karar verdi?
Kulislerde iki söylenti dolaşıyor. Birincisi sarayın “Çemberi daraltın” talimatı verdiği ve Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere bazı önemli AKP'li isme FETÖ operasyonu yapılacağını konuşuluyor. Davutoğlu'nun bir tür savunma refleksi ile ön almaya çalıştığı vurgulanıyor.
İkinci söylenti ise daha ilginç. AKP çevrelerinde Erdoğan'ın giderek yalnızlaştığı, Katar olayı ile başının iyice sıkışacağı, ayrıca son kongrede Erdoğan'ın pek de istemediği isimlerin partiyi ele geçirdiği ileri sürülüyor.
Davutoğlu ve ekibinin de bu yeni durumdan yararlanmak istedikleri anlatılıyor.

 

İlgili Haberler