Davutoğlu, Özel ve Fidan gelişmeleri değerlendirdi

Davutoğlu, Özel ve Fidan gelişmeleri değerlendirdi
Terör örgütü IŞİD’inAyn el-Arap’a düzenlediği saldırılar Ankara’yı da hareketlendirdi

MİT Müsteşarı Başbakanlık'ta

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı kabul etti. Davutoğlu, ilk olarak Başbakanlık Resmi Konutu’nda MİT Müsteşarı Fidan ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme sürdüğü sırada, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk de Başbakanlık Resmi Konutu’na geldi. Bakan Öztürk, bir süre kaldığı konuttan daha sonra ayrıldı. Başbakanlık Resmi Konutu’na daha sonra, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de geldi. Başbakan Davutoğlu’nun Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ve MİT Müsteşarı Fidan ile birlikte görüştüğü bildirildi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme sona erdi.

“Türkiye’den değil”

Öte yandan IŞİD saldırısının ardından ortaya atılan “Türkiye’den girdiler” iddiası sert bir dille yalanlandı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, terör örgütü IŞİD militanlarının Türkiye’den girdiği iddialarını “şiddetle reddetti”. Bilgiç, “İddia çok saçma ve gerçeği yansıtmıyor” derken, Şanlıurfa Valiliği’nden yapılan açıklamada ise IŞİD militanlarının, Suriye’nin Cerablus kentinden Kobani’ye girdiği ifade edildi. Yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Ayn el-Arap’daki intihar saldırısını gerçekleştiren IŞİD teröristlerinin Türkiye üzerinden Ayn el-Arap’a gittiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Bu iddialar asılsız olup elimizdeki veriler, örgüt üyelerinin Suriye’nin Cerablus kentinden Kobani’ye sızdığını ispatlamaktadır. Buna ilişkin görüntüler de en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bölgedeki hassas durumu provoke etmek isteyenler olabileceğinden bütün halkımızı sağduyuya davet ediyoruz.” AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay da IŞİD teröristlerinin Türkiye’den Ayn el-Arap’a girdiği iddiasıyla ilgili olarak “Bütün bu haberler, Türkiye’yi kendi yanı başındaki komşuda olup bitenlere karşı pasifize etmeye dönük haberler” dedi. Aktay, “Türkiye, hiçbir zaman terörist grupları asla desteklemedi, ama öyle görünüyor ki Türkiye’ye bu ithamı yapanlar el altından bütün terörist grupları desteklemişler, desteklemekteler ve Türkiye’yi meşruiyet töhmeti altında bırakıp olup bitenlere karşı seyirci hale getirmeye çalışmışlar. Bugün öyle anlaşılıyor ki Türkiye’ye yönelik bu ithamları yapanların gizli bir ajandası var ve bu ithamların kendisi de o gizli ajandanın, o gizlilik planlarının bir parçası” diye konuştu.

Suriye’nin Halep’e bağlı Ayn el-Arap kentinde yaşanan çatışmalardan kaçan bir grup Suriyelinin Türkiye sınırına yığıldı. Alınan bilgiye göre, terör örgütleri IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar Ayn el-Arap kent merkezinde yoğunlaştı. Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarında meydana gelen patlamaların ardından bir grup Suriyeli Kürt, Büyük Kendirci Mahallesi sınır hattında toplandı. Yaralı olduğu öğrenilen bazı kişiler tel örgülerden alınarak 112 Acil Servis ekiplerince Suruç Devlet Hastanesine kaldırıldı. Güvenlik güçleri, sıcak havadan etkilenen Suriyelilere su verdi.

Geçişe izin yok

Bu arada güvenlik güçleri, tel örgüleri aşarak Suriye’ye geçmeye çalışan gruba da izin vermedi. Toplanan kalabalıkla askerler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Zaman zaman silah seslerinin duyulduğu bölgeden yükselen dumanlar, Suruç ilçesinden de görülüyor.