Davutoğlu'ndan korkutan açıklama

Davutoğlu'ndan korkutan açıklama
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya'nın desteğiyle Halep'e son 5 yılın en korkunç saldırının gerçekleştiğini belirterek, "10 bin kadar kişi sınırımızda ve 30 bin kadarı da şu anda sınırımıza doğru yürüyor." dedi.

Londra'da düzenlediği basın toplantısında Rus savaş uçaklarının son 2-3 gündür çok ciddi bombardımanlarla sivilleri hedef aldığını belirtti ve "Şu anda 10 binden fazla Suriyeli sığınmacı sınırda Türkiye'ye girmeyi bekliyor. Burada 10 tane kamp var. 70 bin kadar kişi yarıma ihtiyaç duyuyor. Ruslar da okullara, hastanelere bombardımana devam ediyor. IŞİD hedeflerini değil, masum sivilleri vuruyor. Bu devam edecek olursa şu anda yaptığımız toplantıların ya da Cenevre görüşmelerinin bir anlamı olmaz." ifadelerini kullandı.

Esed rejimini destekleyen Ruslar, İranlılar ve Hizbullah gibi Şii milislerin Madaya kuşatmasının ardından şimdi Kuzey Halep'e yöneldiğini ifade eden Davutoğlu, "Madaya'daki insanlar yiyecek yemekleri, içecek suları olmadığı için ölüyor. Bu bir savaş açlıktan öldürme stratejisi ve savaş suçudur." şeklinde konuştu.

Londra'daki yardım konferansının çok önemli olduğunu belirten Davutoğlu, bu insani kriz durumunu ortaya çıkan barbar rejim ve güç boşluğu sebebiyle ortaya çıkan IŞİD'le mücadele gibi temel sebeplerin de ele alınması gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE'DEN HALEP'E HAYAT KORİDORU KESİLDİ

Uluslararası topluma insani yardımların tüm Suriyelilere ulaştırılması için birlikte çalışma ve buna engel olanların cezalandırılmasını isteyen Başbakan Davutoğlu, "Şimdi Halep'e karşı son 5 yılın en büyük, en tehlikeli ve en ağır saldırısı gerçekleştiriliyor. Halep, Suriye'nin ikinci büyük şehir ve ekonomisinin bel kemiğidir. Rejim karşıtı muhaliflerin güvenli bölgesi haline gelmişti. Türkiye ve Halep arasındaki koridor da uluslararası toplumdan gelen tüm yardım ve malzemelerin TIR'larla geçtiği bir yerdi. Şimdi Suriye rejimi, farklı ülkelerden belli paramiliter güçler, Hizbullah gibi aşırı Şii milisler ve Rusya'da havadan olmak üzere hepsi Halep'e saldırıyor. Şimdi Türkiye ile Halep arasındaki hayat koridoru kesildi. Halep'teki durum çok kaygı verici." ifadelerini kullandı.

Bölgeden 10 bin kadar kişinin sınır geldiğini ve son aldığı bilgilere göre de 30 bin kadarının da şu anda sınıra doğru yürüdüğünü ifade eden Davutoğlu, "Bu, savaş suçudur ve etnik temizliktir. Bunun olmadığını iddia edenleri sınırımıza davet ediyoruz. Burası Rus sınırı değil, Türkiye-Suriye sınırıdır. BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olmak, hiç kimseye başka bir ülkedeki insanlara terörist diyerek onlara saldırı hakkı tanımaz." diye konuştu. Davutoğlu, Rusya'nın saldırılarının yüzde 90'ının IŞİD'e değil, sivillere karşı olduğunu da sözlerine ekledi.

BM Güvenlik Konseyi'nden olumlu bir karar çıkacağına dair tüm ümitleri yitirdiklerini ifade eden Ahmet Davutoğlu, "Onların yaptığı tek şey sadece lüks yerlerde diplomatik oyunlar oynamak. Halep'teki 300 bin kişi kaçtığında onları kim koruyacak?" ifadelerini kullandı.

İLK GRUPLAR GELMEYE BAŞLADI

Suriye ordusunun Rus savaş uçaklarının desteğiyle Halep'i vurmasının ardından binlerce kişi Türkiye'ye doğru geliyor. Suriyelilerden bazıları sınıra, tel örgülere ulaştı. Kilis sınırındaki hareketlilik nedeniyle asker ve polislerin izinleri ikinci bir karara kadar kaldırıldı.