Davutoğlu’nun başkan seçilmesi kesin değil

Davutoğlu’nun başkan seçilmesi kesin değil
Gül’ün, “Davutoğlu’nun başbakan olarak adı öne çıkıyor” sözlerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız “Başbakan bugünkü toplantıda belli olur” yanıtını verdi

Davutoğlu’nun başkan seçilmesi kesin değil

Türkiye, cumhurbaşkanı seçiminin ardından tarihte görülmeyen yeni uygulamalarla karşı karşıya kaldı. Cumhurbaşkanı seçildiği halde başbakanlık görevini bırakmayan Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçlarını da Resmi Gazete’de yayınlatmadı. Türkiye, başbakanın kim olacağı sorusuna yanıt ararken , Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun adını vererek yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Köşk’te medyaya resepsiyon veren Gül’ün “Davutoğlu’nu siyasete ben soktum” sözleri kulislerde hareketliliğini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün bu açıklaması üzerine konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kafaları karıştırdı. 

Gül’e örtülü yanıt
Bakan Yıldız, “Abdullah Gül, ’Davutoğlu öne çıkıyor’dedi. Onun isim açıklama olarak algılanmaması gerekir. Sayın başbakanımızın yeni seçilen cumhurbaşkanımızın da son toplantıyla resmiyet kazanmış olacak. Bu ismin önceden telaffuz ediliyor olması açıklandığı anlamına gelmiyor” diye konuştu. “Derin Kuyu Petrol Sondaj Kulesi” nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, “Cumhurbaşkanımızın da kastının bu olduğunu resepsiyonda görmüş olduk. Seçilen cumhurbaşkanımızın da bir kısım istişare süreçleri tamamladıktan sonra bunun açıklanacağını belirtmişti. O yüzden toplantı sonrası bu süreç tamamlanmış olacak” dedi. Yıldız, Cumhurbaşkanı Gül’ün, Çankaya Köşkü’nde “Bana saygısızlık yapıldı” şeklindeki sözlerini, “Sitem sevgiden kaynaklanır. Bu çerçevede değerlendirilmeli” diye yorumladı.

Sert konuştu
AKP kurucularından Ertuğrul Yalçınbayır,  Erdoğan’ın Başbakanlık görevini bırakmayarak seçim sonuçlarını Resmi Gazete’de yayınlanmasını sağlamamasına sert tepki gösterdi. Anayasa’ya ve edilen yemine saygı gösterilmediğini vurgulayan Yalçınbayır şöyle konuştu: “12 Ağustos’ta kesin olarak Cumhurbaşkanlığını kazandığı belli olan ve Başbakanlıkla ilişiği, milletvekilliğiyle, partiyle ilişiği kesilen kişinin ilişiğinin kesildiğini söylememek saygısızlıktır. Bunu söylemeyen mevcut cumhurbaşkanı da olsa seçilmiş cumhurbaşkanı da olsa meclis başkanı ya da kim olursa olsun bu millete saygısızlık yapıyor. Bu millete saygı duymamak haddi aşmaktır. Haddini aşan mevcut ve seçilmiş cumhurbaşkanları, meclis başkanı diğer kuruluşlardır. Bıraksınlar kişisel saygıyı hepsi anayasal saygıya ve sadakate gelsin.”
Hanife Açıkalın