DBP'li belediyelerden PKK'ya destek

DBP'li belediyelerden PKK'ya destek
7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri'nde yüzde 10 barajını aşıp 80 milletvekiliyle TBMM'ye giren HDP'nin yanı sıra yerel yönetimlerde etkin konumdaki DBP'li bazı belediyelerin başkanları "terör örgütünün yanında" görüntü sergilemekten kaçınmadı.

PKK'lı teröristlerin güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik başlattığı saldırıların ardından terör örgütünün talimatıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde HDP ve DBP teşkilatlarınca uygulanmak istenen sözde "öz yönetim" oyununa DBP'li belediyeler de destek vermek için harekete geçti. Teröristler, bölgedeki bazı il ve ilçelerde gerçekleştirdikleri saldırılarda güvenlik güçlerinin geçişini engellemek amacıyla, bazı belediyelerin de desteğiyle yollara çukur kazıp barikat kurdu, patlayıcı tuzakladı. Sözde "öz yönetim" ilan eden bazı DBP'li belediyelerin saldırı hazırlığındaki teröristlere yardımları ile terör örgütü PKK'ya destek veren eylem ve söylemler sebebiyle birçok belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve çalışanı hakkında işlem başlatıldı. Teröristlerin cenazelerine katılan, söylem ve eylemleriyle "terör örgütü PKK'nın yanında" görüntü sergilemekten kaçınmayan belediye başkanlarından 6'sı tutuklanırken, bazıları ise görevden uzaklaştırıldı.

Teröristlerin cenazesine katıldılar

Tunceli'de Şehit Nahit Bulut Polis Merkezine 4 Eylül 2015 günü düzenlenen saldırıda, polis memuru Murat Savaş Kale şehit oldu, yoldan geçen Ayten Günhan ise ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Bir sağlık memuru ve bir polisin de hafif yaralandığı saldırıda teröristlerden biri güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildi, diğeri de yaralandı. DBP'li Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, çatışmanın ardından kaldırıldığı hastanede ölen terörist Baran Çetinkaya'nın 10 Eylül'deki cenazesine katıldı. Aynı çatışmada etkisiz hale getirilen PKK'lı Rıdvan İpek'in cenazesi ise Erzurum'un Karaçoban ilçesine bağlı Kırımkaya Mahallesi'nde DBP'li Karaçoban Belediye Başkanı İrfan Sarı'nın da katılımıyla defnedildi. Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1 Temmuz'da etkisiz hale getirilen, Ankara Merasim Sokak'taki askeri servis araçlarının geçişi sırasında bomba yüklü araçla gerçekleştirilen, 29 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının faillerinden "Şirin" kod adlı terörist Mehmet Şirin Kocakaya'nın cenazesi, Diyarbakır Adli Tıp Kurumundaki otopsi işleminin ardından Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı'na getirildi. Cenaze törenine HDP Diyarbakır Milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve Nursel Aydoğan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak da katıldı.

Belediye kamyonunda "bomba" bulundu

Van'ın Şehit Fırat Mahallesi'nde 12 Ağustos 2015'te DBP yönetimindeki Van'ın Edremit Belediyesine ait kepçe kullanılarak teröristlerce hendek kazıldı. Aynı partinin yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesine ait resmi plakalı kamyonda 22 Ağustos'ta patlayıcı yapımında kullanılan 100 kilogram amonyum nitrat ile 26 fitil ve 20 büyük pil ele geçirildi. Şırnak'ın Cizre ilçesindeki operasyonlar sırasında terör örgütü PKK mensuplarının polislerin ilerleyişini engellemek amacıyla patlayıcıyı infilak ettirmesi, belediyenin iş makineleriyle çukur kazması ve güvenlik güçlerine pusu hazırlıkları, insansız hava araçlarının kameralarına yansıdı. Cizre'de Nur, Cudi ve Yafes başta olmak üzere çeşitli mahallelerde açtıkları çukurlar, oluşturdukları barikatlarla ilçeyi yaşanmaz hale getiren teröristlerin, bu çalışmalarında DBP yönetimindeki Cizre Belediyesine ait iş makinesi ve kamyonları kullandığı belirlendi. Mardin'in Derik ilçesinde de belediyeye ait kepçe kullanılarak çukur kazıldı.

6 belediye başkanı tutuklandı

Özalp Belediye Başkanı Handan Bağcı, 1 Ekim 2015'te ilçeye bağlı Tepedamı Mahallesi kırsalında terör örgütü PKK mensubunun etkisiz hale getirilmesinin ardından kaçarak bir eve sığınan diğer teröristlere yönelik operasyonu engellemek amacıyla yapılan "canlı kalkan" eylemine katıldığı için gözaltına alındı. "Terör örgütü adına suç işlemek", "görevli memura mukavemet" suçlarından tutuklanan Bağcı, 21 Ekim 2015'te İçişleri Bakanlığınca görevinden uzaklaştırıldı. Mardin'in Derik ilçesinde 22 Şubat'ta belediyeye ait iş makinelerinin ve belediye imkanlarının terör örgütü ve mensuplarının amaçları doğrultusunda kullanıldığı tespit edildi. Bunun üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ve Derik İlçe Emniyet Amirliği görevlilerince gerçekleştirilen operasyonda Derik Belediye Başkanı Sabahat Çetinkaya, Başkan Yardımcısı Murat Özüçalışır ile Meclis üyeleri A.E, Y.A. ve M.K. yakalandı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Belediye Başkanı Çetinkaya ile A.E. ve M.Ö, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan tutuklandı. Hakkari Belediye Başkan Yardımcısı Derya Çiftçi, sözde "öz yönetim" ilanına ilişkin soruşturma kapsamında 13 Nisan'da cezaevine gönderildi. Mardin'in Dargeçit İlçe Belediye Başkanı Zeynep Sipçik, Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya, Şırnak'ın Silopi İlçe Belediye Başkanı Emine Esmer ile Van'ın Çatak İlçe Belediye Başkanı Evin Keve, "terör örgütü üyeliği", "terör örgütüne yardım ve yataklık", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ile "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlarından tutuklandı.

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Kaya'ya 15 yıl hapis cezası

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, 4 Ocak'ta "PKK/KCK terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılandığı davada 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararın gerekçesinde Kaya ve diğer sanıkların, terör örgütünün amacına matuf faaliyetlerde bulundukları vurgulanarak, "Ölen terörist ailelerine özel önem atfetmişler, örgüt için değerli olan ailelerle de ilgilenmişlerdir. Sanıklar, ellerindeki kamu gücünü terör örgütünün amaçlarına tahsis etmişlerdir." ifadelerine yer verildi.

Belediye başkanına hapis cezası

Mardin'in Nusaybin ilçesinde sözde "öz yönetim" ilan ettikleri gerekçesiyle tutuklanan, aralarında Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya'nın da bulunduğu 8 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Yargılama sonucunda Kaya, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Görevden alınan belediye başkanları

Sözde "öz yönetim" ilan eden Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya, Mardin Valiliği Mahalli İdareler Müdürlüğü kararıyla 8 Eylül'de görevden uzaklaştırıldı. Yine sözde "özerklik" ifadesi içeren açıklamalarda bulunan Siirt Belediye Başkanı Hüseyin Kılıç, 8 Eylül'de görevden alındı. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında "halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyana tahrik ve terör örgütünün propagandasını yapmak, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek" iddiasıyla soruşturma açılan Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret, İçişleri Bakanlığınca görevinden uzaklaştırıldı. Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında "devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" suçundan tutuklanan Edremit Belediye Başkanı Sevil Rojbin Çetin, İçişleri Bakanlığınca 17 Eylül'de görevden alındı. Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, Beşiri İlçe Belediye Başkanı Mustafa Öztürk ve İki Köprü Belde Belediye Başkanı Osman Karabulut da İçişleri Bakanlığının onayı ile 14 Ekim'de görevden uzaklaştırılanlar arasında yer aldı. Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin ve 2 belediye meclis üyesi, İçişleri Bakanlığınca yürütülen soruşturma kapsamında 15 Ekim'de görevden uzaklaştırıldı. Van'da sözde "öz yönetim" ilanıyla ilgili tutuklanan Erciş Belediye Başkanı Diba Keskin, İçişleri Bakanlığınca 28 Ekim'de görevinden uzaklaştırıldı. Terör örgütüne üye olmak suçundan hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan Suruç Belediye Başkanı Orhan Şansal, İçişleri Bakanlığının kararıyla 12 Şubat'ta görevden alındı. Siirt'in Eruh İlçe Belediye Başkanı Eda Kilis ve Belediye Meclis üyesi Salih Özer, 28 Haziran'da görevden uzaklaştırıldı. Eda Kilis, eski Eruh Belediye Başkanı Hüseyin Kılıç'ın sosyal medya hesabından yaptığı "sözde özerklik" açıklamalarının ardından 8 Eylül 2015'te İçişleri Bakanlığınca görevden alınmasının ardından belediye meclisinde yapılan seçim sonucunda Eruh Belediye Başkanlığına getirilmişti. Batman'ın Gercüş ilçesinde DBP'li Belediye Başkanı Abdülkerim Kaya, İçişleri Bakanlığınca 29 Haziran'da görevden alındı. Öte yandan, çok sayıda il ve ilçe belediye meclis üyesi de aynı gerekçelerle görevden uzaklaştırıldı.

Kışanak hakkında iddianame

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak hakkında İstasyon Meydanı'nda "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada kullandığı ifadeler nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan iddianame hazırlandı.

Sözde "öz yönetim" ilanına ağırlaştırılmış müebbet istemi

PKK'lı teröristlerin Dicle Belediyesine ait iş makinesini kullanarak, ilçede çukur kazmasını sağladıkları iddiasıyla Dicle Belediye Başkanı Abdulsamed Bilgin'in de aralarında bulunduğu 4 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede 2 Eylül 2015'te teröristlerin Dicle ilçesinde silahlı baskın yapmadan önce ilçeye girilebilecek yollarda kepçelerle çukur kazıldığı belirtilerek, bu çukurlara patlayıcı döşenerek güvenlik güçlerine saldırı yapıldığının tespit edildiği kaydedildi. İddianamede, silahlı, roketatarlı ve bombalı saldırıda bulunan teröristlerin ilçenin giriş ve çıkışlarında iş makineleriyle kazdığı çukurlar nedeniyle Dicle'nin diğer ilçelerle bağlantısının kesildiği aktarıldı. Dicle Belediyesine ait 21 DBB 062 plakalı iş makinesinin Hani Caddesi'nde çukur kazdıktan sonra boş arazide terk edilmiş halde bulunduğu kaydedilen iddianamede, iş makinesini olaylar sırasında kullanan kepçe operatörü Fesih K'nın tutuklandığı belirtildi. Suç tarihinde yakalanamayan Dicle Belediye Başkanvekili Fevziye Arukan hakkında Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince yakalama kararı çıkarıldığı bildirilen iddianamede, Dicle Belediye Başkanı Abdulsamet Bilgin, Başkanvekili Arukan, Fen İşleri Müdürü İlhami Güzel ve kepçe operatörü Fesih K. hakkında "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Son saldırıda da belediye aracı kullanıldı

Mardin'in Artuklu ilçesindeki Cevizlik Jandarma Karakoluna PKK'lı teröristlerce 9 Temmuz'da patlayıcı yüklü araçla düzenlenen, 2 askerin şehit düştüğü, bir kişinin yaşamını yitirdiği, 12 askerin yaralandığı saldırıda kullanılan aracın, Mazıdağı Belediyesine ait olduğu belirlendi. Cevizlik Jandarma Karakoluna terör örgütü mensuplarınca bomba yüklü araç, roketatar ve uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırıda kullanılan 47 AS 012 plakalı aracın Mazıdağı Belediyesine ait olduğu, ayrıca saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin, Mardin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi ilaçlama biriminin kullandığı yüklenici firmaya ait 35 END 98 ve 21 FN 913 plakalı araçlarla olay yerinden kaçtıkları tespit edildi. Olayla ilgili aralarında Mazıdağı Belediyesi zabıta amiri, Mardin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Halk Sağlığı İlaçlama Şube Müdürü ile 3 belediye çalışanın da bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin işlemleri sürüyor. Valilik, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Mazıdağı Belediyesi yöneticileri hakkında idari soruşturma başlattı.

Teröristler belediye aracından çıktı

Van'da 15 Haziran'da Edremit ilçesine bağlı Şabaniye Mahallesi'nde eylem yapmak üzere kente gelen 3 terörist, güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirildi. Teröristlerin bulunduğu aracın Van Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne kiralandığı belirlendi. Eylem amacıyla kırsal alandan Van'a gelen ve 1 Eylül 2015'te güvenlik güçleri tarafından yakalanan iki terör örgütü mensubu hakkında hazırlanan iddianamede de teröristlerin yakalandığı aracın Van Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığına belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere açılan ihale sonucu şoförsüz olarak teslim edildiği bilgisine yer verildi.

Belediye başkan vekili gözaltına alındı

Son olarak, Van merkezli 3 ilde düzenlenen terör operasyonunda Özalp Belediye Başkan Vekili Şerafettin Özalp'ın da aralarında bulunduğu 11 kişi, "terör örgüne üye olmak" ve "terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından gözaltına alındı. Belediye Başkan Vekili Özalp, 1 Ekim 2015'te ilçeye bağlı Tepedamı Mahallesi kırsalında terör örgütü PKK mensubunun etkisiz hale getirilmesinin ardından kaçarak bir eve sığınan diğer teröristlere yönelik operasyonu engellemek amacıyla yapılan "canlı kalkan" eylemine katılarak gözaltına alınmış, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.