YSK’dan Erdoğan’a “şölen” vizesi çıktı

YSK’dan Erdoğan’a “şölen” vizesi çıktı
YSK, Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 30 Mayıs’ta İstanbul’daki Fetih Şöleni’ne katılmasına izin verilmemesini isteyen MHP’nin başvurusunu “miting değil şölen” gerekçesiyle reddetti

YSK’dan Erdoğan’a ’Fetih Şöleni’ vizesi!

MHP’nin itirazını değerlendiren YSK Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Davutoğlu ile 30 Mayıs’ta İstanbul’daki Fetih Şöleni’ne katılmasını seçim yasakları kapsamında görmedi

Seçim yasaklarının 28 Mayıs’ta başladığını belirterek Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 30 Mayıs’ta İstanbul’daki Fetih Şöleni’ne katılmasına izin verilmemesini isteyen MHP’ye YSK’dan (Yüksek Seçim Kurulu) olumsuz yanıt geldi.YSK, “miting değil şölen” gerekçesiyle MHP’nin toplantının propaganda yasaklarına girdiği iddiasıyla yaptığı itirazını reddetti.

“Yasalara aykırı”

MHP, geçen perşembe günü Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK), başvurarak 30 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak Fetih Şöleni’ne Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun birlikte katılmalarının seçim yasaklarına girdiğini, 236 sayılı propaganda kararına aykırı olduğunu belirterek engellenmesini talep etmişti. MHP, 28 Mayıs’ta başlayacak seçim yasakları döneminde cumhurbaşkanı ile başbakanın birlikte açılışlara ve törenlere katılmalarının da seçim yasaklarına girdiğinin tespitini istemişti. YSK, MHP’nin bu itirazını da reddetti. YSK, Vatan Partisi’nin Adana mitingi itirazını ise bugün karara bağlayacak.

CHP, valiliği suçladı

CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, karara ilişkin şunları söyledi: “Saadet Partisi’nin telefonlarına bile çıkmayan Uşak Valiliği, YSK’nın aleyhte karar vermesini engellemek için apar topar miting izni verdi. YSK’nın karar vermesini engellemek için cumhurbaşkanlığı program değiştirdi, valilik de alelacele mitinge izin verdi. YSK, MHP’nin itirazını reddederek şölen adı altında başbakanla cumhurbaşkanının birlikte propaganda yapmasına olanak sağladı.”

Programı değişti

Tartışmanın temeli Uşak’ta düzenlenmek istenilen miting için izin istenmesine dayanıyor. Saadet Partisi, Uşak’ta 27 Mayıs’ta miting düzenleyecekti. Uşak Valiliği aynı gün cumhurbaşkanının aynı alanda tören düzenleyeceği gerekçesiyle mitinge izin vermemişti. Saadet Partisi valiliğin bu kararının iptali için YSK’ya başvurdu. Önceki gün toplanan YSK, valiliğin Saadet Partisi’ne gönderdiği “17.30’da miting yapabilirsiniz. İsterseniz başka alan tahsisi de yapılabilir” yazısını dikkate alarak itirazı reddetti. YSK “karar verilmesine yer olmadığı” şeklinde karar aldı. Bu karar cumhurbaşkanlığının programını değiştirmesi üzerine alınmış oldu. YSK, Saadet Partisi’nin itirazını görüşürken önce usul tartışması yaptı. YSK, valiliklerin seçimlere ilişkin kararlarını, 10 Mart-7 Haziran tarihleri arasındaki seçim döneminin içerisinde denetlemenin yetkisinde olduğuna karar verdi.