Değişim yolda ya sonra - Kerim Yılmaz

Değişim yolda ya sonra - Kerim Yılmaz
Bugün bürokrasinin de kokusunu ve yavaştan tavır aldığı değişimin kendisinden de önemli olan yeni döneme hazırlık yapmak ve daha iyisine layık ve hak ettiği konusunda halkı ikna zor olmayacaktır...

Değişim yolda ya sonra?

Beş yıl önce geçtiğimiz hukuken tasnif dışı bu alaturka sistem, ülkeyi her alanda derin bir yönetim krizine soktu. Bugünlerde  ekonomideki çöküş ahalinin tenceresine daha hızlı ve sert yansıyor.  Teorisinden de kötü pratiğiyle bu ucube sistem, hukuktan dış politikaya, eğitimden tarıma her alanda yaşanan kalitesizlik, adaletsizlik, işsizlik ve yoksulluk üretmekten  başka bir işe yaramadı. Sür''atle karar alma(!) yeteneğiyle sorunları hızla çözme yerine mevcutları derinleştirdiği gibi ilaveler yaptı ve hatta bizatihi sorun haline geldi.

Dünyanın her yerinde olduğu bizde de ahali sistem sorunu ya da tartışması yapmaz. Önceliği günlük yaşam arzu ve beklentileridir. Bugün için ekonomik kriz her kesimde etkili ama en çok dar gelirliyi eziyor. Bu nedenle M. Akşener''in sıkça dillendirdiği ''''Zenginler AK Partili, fakirler her partili'''' gerçeğini, tüm toplum kesimlerine ezberleten bir söylemle yol almak lazım. Çünkü günün sonunda insanlar, Hazinede ne  var, Merkez Bankası rezervi ne kadar yerine kendi ceplerine ve hallerine bakar. Yapılan yollar, köprüler, hastaneler ve havalimanlarıyla övünmeleri de biter.  

-Muhalif mahalleye,  alkışladığı iktidarın yoksullaştırdığı seçmenlere hala neden Cumhur''u savunuyor  diye sataşarak yol alabilir misiniz? 
-İktidar yandaşlarına, ekonomik kriz sizi de vuruyor daha da vuracak. Peki siz de ''aşağı mahalle'' saydığınız muhaliflere sataşarak karnınızı doyurabilir misiniz? 
Diye sorduğumuzda cevabın aklen hayır olacağına göre ahaliyi ötekileştirip kutuplaştırmadan yaşadığı gerçekliğe  dikkat çekmek yeter.

Toplumlarda radikal olaylar olmadığı zamanlarda siyasi değişim düşüncesi yavaş gelişir ama sağlıklı işler. Devletin tüm kılcallarına kadar yerleşmiş yirmi yıllık iktidarın kısa sürede tükenişe evrilmesi zaman alır. Şimdi onu da aldı ve iktidar tabanındaki erime hızlandı. Kış sonuna doğru daha da hızlanacak. 

İletişim, mali ve siyasi araç ve imkanların aşırı orantısızlığıyla, halka ulaşmada sınırlı ve kısıtlı muhalefetin büyüyor olması yeterli olmasa da değerli değil midir? Güçlendirilmiş parlamenter sistem talebiyle toplumsal tabanı genişleyen muhalefet, sistemi, halkın önüne gelecek ilk seçimde değiştirmek için önemli bir fırsat yakaladı. 2019 seçimlerinde büyük oranda yerel iktidar değiştiren Millet İttifakı ciddi bir hata yapmazsa, 2023’te merkezi iktidar da değişecektir.

Artık öncelikle toplumun tüm kesimlerinin muzdarip olduğu ekonomik sıkıntıları hangi vadede ve nasıl gidereceğine dair özet programların sunulması zamanıdır.  Adaletsizliği ortadan kaldıracak hukuki düzenlemelerin esasını açıklayarak, KHK''lılar, EYT''liler başta son yıllarda yürütme ve yargıdaki hukuksuzlukların derhal giderileceğini vurgulamak gerek. 

İktidarın biz gidersek siz  ezilirsiniz gibi algı amaçlı propagandasından tedirgin olan muhafazakar kesim de dahil herkes için eşit, adil yönetim ve çoğulcu katılımcı demokratik hukuk devletinde yaşayacakları teminatını da eklemek gerek. 

Bugün bürokrasinin de kokusunu ve yavaştan tavır  aldığı değişimin kendisinden de önemli olan yeni döneme hazırlık yapmak ve daha iyisine layık ve hak ettiği konusunda halkı ikna zor olmayacaktır. Çünkü artık buna açık ve dem bu zamandır.