Deli bal nedir? Deli bal zehirlenmesi nedir?

Deli bal nedir? Deli bal zehirlenmesi nedir?
Trabzon’un Sürmene ilçesinde deli bal olarak bilinen baldan yiyen iki kişi rahatsızlanmasının ardından hastaneye kaldırıldı. Yaşanan bu son dakika gelişmesinin ardından deli bal zehirlenmesi merak edilmeye başlandı. Peki, halk arasında bal tutması olarak denilen deli bal nedir? Deli bal zehirlenmesi nedir?

Trabzon’un Sürmene ilçesinde, olay dün meydana geldi. Ormanda çalışma yürüten Alaattin Demirci ve Muhammet Özkan isimli iki kişi öğle yemeği arasında nerden temin ettikleri henüz bilinmeyen ve yörede ‘deli bal’ olarak bilinen baldan yedi.
Özkan ve Demirci bir süre sonra mide bulantısı ve baş dönmesi şikâyetleri görülmeye başlandı.
Diğer işçilerin ihbarı üzerine bölgeye sağlık ekipleri sevk edildi. Yaşanan gelişmelerin ardından deli bal nedir? Deli zehirlenmesi sıkça merak edilmeye başlandı.
DELİ BAL NEDİR?
Deli bal, arıların beyaz ormangülü ve Kafkas ormangülü çiçeklerinden elde ettiği, halk arasında 'bal tutması' denilen olaya (deli bal zehirlemesi) sebep olan arı ürünü olarak biliniyor.Halk arasında 'tutan bal' da denilir. Ormangülleri türleri, Türkiye'de Karadeniz ikliminin görüldüğü deniz seviyesinde 3000 metre yüksekliğe kadar olan bölgelerde yetişir. Deniz seviyesinde mayıs ayında açan çiçekler yüksek alanlarda yaz süresince açıktır. Dalı, yaprakları, çiçekleri de zehirli olan bitkiye halk arasında kuzu katili, dana katili de denilmektedir. Deli balı alışkın olmayan kişilerin az miktarda tüketmeleri bile sağlık sorunları oluşmasına neden olmaktadır. Avrupa'da doktor gözetiminde tansiyon düşürücü olarak kullanılmaktadır.