Demir eksikliği yapıyor

Demir eksikliği yapıyor
Kronik bir yorgunluk, iştahsızlık, uyku hali, nefes yetersizliği gibi durumlardan şikayetçiyseniz bu durum “demir eksikliğinden” kaynaklanıyor olabilir.

Bağırsak parazitleri, hemoroid, mide kanaması, enfeksiyonlar, peptik ülser anemiye neden olan durumlardan bazılarıdır. Günlük hayatta kaliteli demir içeren besinlerin tüketimi azsa, kadınlarda uzun süren adet dönemleri varsa, özellikle gebelik, adölesan ve emziklilik döneminde artmış demir gereksinimi karşılanamıyorsa da demir eksikliği yaşanabilir. 

Kilo vermeniz zorlaşabilir   
Demir eksikliği tanısı için kanda hemoglobin ve hemotokrit değerlerine bakılır. Hemoglobin vücudumuza oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan demirden zengin proteindir. Hemotokrit ise kırmızı kan hücrelerinin kandaki hacmini gösteren orandır. Bu değerlerin azalması anemiye işaret eder. Vücutta hemoglobininin yeterli miktarda bulunmaması hücrelere daha az oksijen taşınmasına neden olur. Bu da, yediğimiz besinlerin yakımını engeller, vücut yakamadığını depolamaya başlar. Bu yüzden kilo verememe nedeniniz demir eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.