Demirtaş, PKK’nın 10 şartını açıkladı

Demirtaş, PKK’nın  10 şartını açıkladı
HDP’li Selahattin Demirtaş’ın açıkladığı Öcalan’ın süreç taslağındaki 10 maddeye, eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç tepki gösterdi: Otonomi ve özerk güç beklentisiyle birlikte kendi gücüm olsun isteniyor.

Kılınç, “10 emir” şifresini çözdü!

Haber: Fatih Erboz

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın kamuoyuna açıkladığı Kandil’in AKP iktidarına verdiği  10 maddelik ültimatomunda  “otonomi” ve “özerk güç” isteği de var. HDP’li Selahattin Demirtaş, önceki akşam CNN Türk’te canlı yayınlanan “Tarafsız Bölge” programında açıkladığı İmralı canisi Abdullah Öcalan’ın sözde çözüm süreci taslağındaki 10 maddeye siyasetçi ve emekli paşalardan tepki geldi. “Bunların tamamı İmralı’da tartışılacak, çözülecek diye bir şey yok. Parlamento bu konuda görevlidir” diyen Demirtaş’ın dilinin altındakileri eleştiren eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Org. Tuncer Kılınç, “Otonomi beklentisi var. Ayrıca kendi gücüm olsun isteniyor. ’Anayasa’da vatandaşlık tanımı değiştirilmeli” deniliyor “ diye konuştu.

Şifreler çözüldü
Tuncer, Demirtaş’ın açıklamasındaki o şifreleri şöyle yorumladı: 1 - Demokratik siyasetinin içeriği: ” Demokratik siyaset dedikleri kendi açılarından konuşma noktasında bir ifade getirilmek isteniyor anlaşılan. Demokrasi içinde bir siyaset tanımı getiriliyor. Demokrasiden anlaşılan ne? Biz demokrasi çerçevesinde yapalım. Bundan iki tarafın anladığı ne? Hükümet ileri demokrasi dedi. Batı standardından özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinin kazandıkları demokrasi çerçevesi anladık. Demirtaş, nasıl bir demokrasi çerçevesi çiziyor? Kendi anladığı demokrasi ile hükümetin anlayışı birbirini tutmadığını görüyor. Kendi anlayışına çekmeye çalışıyor AKP’yi. “ 2 - Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarını tartışmalıyız: ” Yerel de ayrı bir şey düşünülüyor. Bildiğimiz bir kavram. Bir ülke bazında ele alım, bir de bölge bazında ele alım. Otonomi olarak kafalarında ne varsa onları da yeniden şekillendirelim  demek istiyor.  3 - Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri: “Eşit vatandaşlık istiyoruz diyor. Benim vatandaşlığım Anayasa’da ayrı dile gelsin noktasında. Bütün sözleri Türk demokrasinin gelişebilmesi açısından mantıklı görünüyor ama soru işaretleri bulunuyor.” 4 - Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına ilişkin başlıklar: “Bu da biraz ütopik kalıyor. Bunların altında HDP’nin kendi anladığı mana da beklentileri farklı. Kendi belleklerindeki beklentilerini çok fazla açığa çıkarmadan sarf edilen sözler. Orada da tuzağa düşmeyelim. Her birini iyi gözden geçirip sorgulamalıyız. İdeal tanımların altında ulusal çıkarlarımızla bağdaşmayacak bir tanım beklentilerin olduğu kesin.” 5 - Çözüm sürecinin sosyo ekonomik boyutları: “Ekonomide hakça paylaşım kavramı ortaya konmak isteniyor. Bunun altını açmak gerekiyor. Beklentinin ne olabileceği açıkça tarif edilmeli.”

Seçim yaklaştı, frene basıldı
Kılınç, 6 ve diğer maddeler için şöyle dedi: 6- Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı: “Kendi gücüm olsun, kuvvetim olsun beklentisi var burada.” 7 - Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal güvenceleri: “Türkiye’nin sorunları bunlar. Asıl altındaki anlam önemli. Bütün kültürlerden sonra benim dilim kültürün parçası denecek. Kendi dilimle eğitim yapmalıyım diyecekler.” 8 - Kimlik tanımı, kavramına ilişkin eşit mekanizmaların geliştirilmesi: “Benim kimliğim bana ait demek istiyor. Burası ulus devlet. Bir tek kimliği vardır Türkiye Cumhuriyeti. Kimliğinde bu yazıyor.” 9 - Demokratik cumhuriyet, ortak vatan, milletin demokratik ölçülerle tanımlanması: “Bölücü  başının sözleri bunlar. Demokratik cumhuriyetten bahsediyorlar. Ayrı bir unsur olmak istiyorlar. ” 10 - Yeni anayasa: “Anayasa’da değişiklik yapılıp kimliğimiz tescil edilsin haklarımız tescil edilsin diyor”.  Kılınç’ın 10 maddenin toplu değerlendirmesini de şöyle: “Müzakere edenler seçim sürecini de dikkate aldıkları zaman yanlış yapıyoruz kanısına kapılıp frene bastı. HDP de bu kadar hızlı giderken neden fren olsun dedi.”