Demokrasi yanlısı gösteriler yayılıyor

Demokrasi yanlısı gösteriler yayılıyor
Hong Kong’ta Çin hükümetinin 2017 seçimlerine ilişkin koyduğu kuralları protesto için başlatılan gösterilerin önü alınamıyor

Polis geri çekildi
Hong Kong’da binlerce demokrasi yanlısı gösterici, dün sabah erken saatlere kadar süren polisin göz yaşartıcı gazlı müdahalesine rağmen meydanlardan çekilmedi. Polis, yetkililerin “gösterilerin yasadışı olduğu” yönündeki uyarılarına rağmen dağılmayan kalabalığa gece yarısı müdahale etti. Direnç artınca polis geri çekilmek zorunda kaldı. Göstericiler, Hong Kong’da 2017’de yapılacak seçimler öncesi “Çin hükümetinin, adayları inceleme ve seçimlere kısıtlama getirme planlarına” karşı ayaklandı.

Başka bölgelere de sıçradı
Bu arada Çin ordusunun olaylara müdahale edeceği iddiası ortaya atıldı. Bunun üzerine Hong Kong Yönetimi Başkanı CY Leung, “Umarım halk dedikodularla yanlış yönlendirilmez” dedi. CY, “Polis, trafiğin akması ve kamu güvenliği için çabalayacak” diye devam etti. Bu arada, gösteriler başka bölgelere de sıçradı. Mongkok’ta yaklaşık 3 bin kişi ana yola barikatlar kurup trafiği durdurdu. Hong Kong Eğitim İdaresi de, dün için Wan Chai ile merkez ve batı bölgelerinde okulların kapatılacağını belirtti.