Mursi gözaltında, Mansur görevde

Mursi gözaltında, Mansur görevde
Mursi gözaltında, Mansur görevde

Devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yanı sıra Müslüman Kardeşler’in lideri Muhammed Bedii ve yardımcısı Hayrat

Devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yanı sıra Müslüman Kardeşler’in lideri Muhammed Bedii ve yardımcısı Hayrat Şatır da tutuklandı

 

Mısır’da devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi gözaltına alınırken, Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Adli Mansur, yemin ederek geçici cumhurbaşkanlığı görevine resmen başladı. Mısır Başsavcılığı da, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri için tutuklama kararı verdi. Kararın ardından İhvan’ın Başkanı Muhammed Bedii ve yardımcısı Hayrat Şatır tutuklandı. Mısırlı güvenlik yetkilileri, Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii ile İhvan’ın eski başkanı Mehdi Akif “in tutuklandığını belirtti. Bedii’nin adı, hakkında yakalama emri çıkan 200’den fazla Müslüman Kardeşler üyesi ve diğer İslamcı grupların liderleri ile aynı listede yer alıyordu. Yetkililer, Bedii’nin önceki gece Mısır’ın Libya sınırı yakınlarındaki Mersa Matruh kentinde tutuklandığını söyledi. Bedii’nin Akdeniz kıyısındaki kentten askeri bir helikopter ile Kahire’ye getirildiği bildirildi. Bedii’nin bulunduğu evin, Müslüman Kardeşler bağlantılı bir işadamına ait olduğu belirtildi. Mısır Başsavcılığı’nın İhvan Başkanı Bedii, yardımcısı Hayrat Şatır ve teşkilat üyelerinin tamamı hakkında ” şiddete teşvik etme “ suçlamasıyla yakalama emri çıkardığı bildirilmişti.

 


Gösteriler sürecek

 


İhvan’dan yapılan yazılı açıklamada ise, ” Şiddet eylemlerini kesinlikle reddediyoruz. Askeri darbe
karşısında duran barışçıl gösterilere katılımımız sürecek “ denildi. Mısır’ın geçici cumhurbaşkanı Adli Mansur, yemin töreninin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Müslüman Kardeşler’in siyasetten uzaklaştırılmaması gerektiğini vurgulayarak, ” İhvan bu vatanın bir parçasıdır “ demişti. Mısır Başmüftülüğü’nden (Daru’l İfta) yapılan yazılı açıklamada, ” İhvan dahil Mısır’daki herhangi bir siyasi gücün bertaraf edilmesi mümkün değildir. Geniş kapsamlı reformlar yapılmasının tam vakti. Bu reformlar, işbirliği yapılmadan, ülkenin menfaatleri her şeyin üzerinde tutulmadan gerçekleştirilemez “ denildi.

 


500 kişi aranıyor

 


Mısır yargısının verdiği kararlar doğrultusunda İhvan liderlerinden 20 tanesi gözaltına alındı. Teşkilat üyelerinden 500 kişinin de “arananlar listesinde” olduğu ifade edildi. Mısır Başsavcılığı’nın Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yanısıra  ve İslami eğilimli grupların liderlerine yurt dışına çıkış yasağı koyduğu, yasak konulanlar arasında Mursi’nin yanı sıra İhvan’ın eski başkanlarından Mehdi Akif, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Başkanı Muhammed Saad el-Katatani, İhvan’ın lider kadrosundan Muhammed el-Baltaci, Cemal Cibril, Tahir Abdulmuhsin, Subhi Salih ve İhvan’a yakın eski milletvekili Muhammed el-Umde ile El-Vasat Partisi liderlerinden İsam Sultan yer aldığı kaydediliyor.

 

Başkan Obama “darbe” demedi

 

ABD Başkanı Barack Obama,  “Mısır’da ordunun Cumhurbaşkanı Mursi’yi iktidardan indirme ve anayasayı askıya alma kararından derin endişe duyuyoruz” dedi. ABD’nin Mısır’a yardımı açısından yasaları gözden geçirme talimatı verdiğini belirten Obama, açıklamasında doğrudan “darbe” kelimesini kullanmadı. “Mısır ordusunu, kapsayıcı ve şeffaf bir süreç üzerinden mümkün olan en kısa zamanda otoriteyi tekrar demokratik yollardan seçilmiş bir sivil hükümete geri verme yolunda hızlı ve sorumlu şekilde hareket etmeye ve Mursi ve destekçilerine yönelik keyif tutuklamalardan kaçınmaya çağırıyorum” diyen Obama, belirli birey veya siyasi partileri desteklemediğini ancak demokratik sürece ve hukukun üstünlüğüne bağlı olduklarını belirtti.

 

Esad: Siyasal İslam çöktü...

 

Suriye lideri Beşşar Esad, Mısır’da akşam saatlerinde ordunun yönetime el koymasını yorumladı. Esad, Mısır ordusuna tam destek verdi. Esad, “Mısır’da olan şey, siyasal İslam denen şeyin çöküşüdür. Dünyanın her yerinde dini siyasal emellerine alet eden herkesin akıbeti de bu olacaktır” dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bir ülkede ordunun devlet işlerine müdahalesinin endişe verici olduğunu belirterek, Mısır’da sivil yönetimin bir an önce güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Ban, Mısır halkının taleplerine destek vermeyi sürdüreceğini dile getirdi. Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda yapılan Mısır’daki olaylara ilişkin oturumda, Mursi’nin halkının beklentilerine cevap veremediği, sadece Müslüman Kardeşler’in cumhurbaşkanı gibi hareket ettiği ve AB desteğini hak etmediği mesajı verildi.  Mısır ordusunun müdahalesiyle gerçekleşen iktidar değişikliğiyle ilgili haberini manşetten “Mısır’ın ikinci devrimi” olarak duyuran İngiliz Guardian gazetesi, “İslamcı Mısırlılar için Mursi’nin devrilmesi, sert bir darbe anlamına geliyor. Özgür bir seçimi kazanmalarına rağmen meşru yönetme yetkilerini kullanmalarının önüne geçilmesi, onların mağduriyet duygusunu pekiştiriyor. Bu, tehlikeli bir örnek yaratıyor. Bu durum benzer İslamcılar için de kötü bir haber olacak” diye yazdı. Financial Times ise Mursi’nin devrilmesinin Mursi iktidarının Körfez ülkeleri arasındaki en önemli destekçilerinden Katar’a bir darbe olduğu görüşü aktarılıyor.