Denizli'de Suriyeli gerginliği!

Denizli'de Suriyeli gerginliği!
Denizli’nin Çal ilçesinde, yol çalışmasında kullanılan iş makinesinin operatörü ile ilçeye gelen mevsimlik işçiler arasında yol verme tartışması yaşandı. Tartışmanın sosyal medyadan 'Suriyelilerle kavga' şeklinde duyurulması ilçede gerginliğe sebep oldu.

Hükümetin yanlış politikaları Suriyelilerle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını karşı karşıya getiriyor. geçtiğimiz günlerde, Bodrum Gerelkoyu mevkiindeki plaja kamyonla gelen çoğunluğu kadın ve çocuk kalabalık grup, mülteci sanılarak çevredekiler tarafından jandarmaya ihbar edilmişti. Bugün de buna benzer bir olay Denizli’de yaşandı. Çal ilçesinde, yol verme meselesi yüzünden çıkan tartışma, sosyal medyadan ‘Suriyelilerle kavga’ şeklinde verilince gerginlik yaşandı.

Şanlıurfa'dan Denizli'nin Çal ilçesine mevsimlik işçi olarak gelen işçiler ile ilçede Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne ait iş makinesini kullanan görevli arasında yol verme tartışması yaşandı. İddiaya göre, greyder operatörü, uzaklaşmak amacıyla Çal ilçe merkezine gitmeye çalıştığı sırada, mevsimlik işçiler, iki minibüs ve bir motosikletle greyder operatörünü takip ederek, ilçe girişinde greyderin önünü kesti. İşçiler greyder operatörüne saldırınca olaya önce çevredekiler, sonra ilçe merkezinde toplanan 200 kişilik grup müdahale etti. Olaya polis ve jandarma müdahale ederken, jandarma ve mevsimlik işçiler arasında arbede yaşandı. İlçede toplanan grubun işçilerin üzerine yürümek istemesi, jandarma ve polis tarafından engellendi. Polis ve jandarma kavgayı önlemek için havaya ateş açtı.

Öte yandan, Çal Kaymakamı Selami Korkutata, yaptığı açıklamada, “İlçeye yıllardır çalışmaya gelen mevsimlik işçileri bölge halkı tanıyor. Olayın yaşanması beni üzdü. Mevsimlik işçiler çalıştıkları tarladan konakladıkları yere otomobille seyir halindeyken, Sazak Mahallesi yolunda çalışma yapan Denizli Büyükşehir Belediyesine ait iş makinesi kullanan kişi ile yol verme tartışması yaşandı. Gerginlik daha sonra ilçe merkezine sıçradı. Olay yerel internet sitelerinde ve sosyal medyada ‘Suriyelilerle kavga’ şeklinde gündeme gelince, ilçe halkı toplanıyor. Olayı sosyal medyada arkadaşlarından duyan 100-150 kişi ilçe meydanına geliyor. Burada arbede kısmen büyüyor. Emniyet ve Jandarma güçlerimiz olaya müdahale ediyor. Olayın daha da büyümesini engelliyorlar. Şu anda bir olumsuzluk veya herhangi bir olay yoktur. Gerekli önlemlerimizi aldık” dedi.

“Vatandaşlar doğru bilgiyi almak için önemli kanallara başvursun”

Vatandaşların kirli bilgi ile hareket etmemeleri gerektiğini vurgulayan Korkutata, “Olay sosyal medyada yanlış ifadelerle farkı boyutlara döndü. Yıllardır ilçemize çalışmaya gelip giden mevsimlik işçilerimizle yaşanılan bir adli vaka söz konusu. Bundan sonra böyle bir olay yaşanmamasını umut ediyorum. Olaylar duruldu, gerekli güvenlik önlemleri alındı. Ancak insanlarımız sosyal medyada yanlış bilgileri yaydıkça bu gündemde kalabiliyor. Vatandaşlarımızın ve gazeteci arkadaşlarımızın bizden doğru bilgi almasını öneriyorum. Allaha şükür, ölüm, yaralama ve gözaltına alma yok. İfadeleri alınıp serbest bırakılıyor, olay adli bir vaka. Olayın siyasal bir yanı da yok” diye konuştu.

“Halkımızı sağduyulu olmaya davet ediyorum”

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ise yaptığı açıklamada, “Olayların Suriyeli sığınmacılarla bir alakası yok. Gerginlik tamamen yol verme tartışmasından kaynaklanıyor. Son günlerdeki ülke gündeminde yaşanan gerginlik ve bazı vatandaşlarımızın yanlış bilgi edinmesinden dolayı olay biraz büyüdü. İlçede yaşayan Suriyeli sığınmacılar kısıtlı sayıdadır. Yine de halkımızı sağduyulu olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.