Depremde lüks konut daha riskli

Depremde lüks konut daha riskli
Geniş mekanlara sahip lüks konutların bir kısmının özensizce inşa edildiğini belirten uzmanlar, “Buralarda yaralıları, cenazeleri dahi çıkarmamız mümkün olmaz” dediler

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, olası İstanbul depreminde yüksek gelirli kesimin oturduğu pahalı konut stoğunun daha fazla zarar göreceğini söyledi. Durbakayım, İstanbul’un mütevazı bölgelerinde mekanların daha küçük olduğunu belirterek şunları söyledi:   “70 metrekare daireler var. Bunlar en kötü malzemeyle dahi yapılsa oturanların ağır yaralı kurtulma şansı var. Ama zengin bölgelerde aynı itinasızlık 120 metrekare salonlarda olacak. Eğer santral kirişi yan çevirdiğim vakit yassı oluyor mantığında yapıldıysa, perdeleri, kolondaki demirleri fazla koydum diye içini ferahlatıyorsa ki bu binalarda böyledir, Allah korusun buralarda bırakın yaşam garantisini, yaralıları dahi oraya ulaşıp çıkarmamız mümkün olamayacak.”

Nelere dikkat etmeli
Türk müteahhitliğinin dünyada başarılı bir noktada olduğunu söyleyen Durbakayım, sektörün geçici ve hevesli müteahhitlerden arınması gerektiğini anlattı. Durbakayım, “Bu kadar insan inşaat sektörüne hevesle girip tekrar çıkabiliyorsa burada sorun var demektir. Kötü inşaat yapanlardan belli bir kısmı yaptıkları binaya çürük raporu alıp tekrar yapıyorlarsa burada zihniyet sorunludur. Kötü konut stokunun müsebbibi budur” dedi. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Dündar Yetişener ise ev alacakların manzaradan ziyade, dış cephe ve çatıya dikkat etmeleri gerektiğini, güvenli yapıların sadece doğru malzemelerle üretilebileceğini söyledi.