Kürtler Şii’lerden kaygılı

Kürtler Şii’lerden kaygılı
Kuzey Irak’taki Kürt yönetiminin istihbaratçısı Masrur Barzani, Irak ordusuyla birlikte IŞİD’e karşı savaşan İran destekli Şii milislerden kaygılı olduklarını söyledi.

Barzani, BBC’ye yaptığı açıklamada Şii milislerin kullanılmasının Sünnilerle gerilimi arttırarak IŞİD’den daha büyük bir sorun yaratabileceğini kaydetti. 20 bin dolayında Şii milis ve 3 bin Iraklı asker Tikrit kentini IŞİD’in elinden almaya çalışıyor. Ancak Iraklı yetkililer sivil ve asker kaybını en aza indirmek için kentin çevresindeki operasyonları askıya aldıklarını açıkladı. Yetkililer IŞİD militanlarının kentin merkezindeki bir bölgede sıkıştırıldığını duyurdu. Barzani, Halk Seferberlik Milisleri adı verilen İran destekli Şii milislerin kullanılması nedeniyle Bağdat hükümetini eleştirdi. Barzani, “Farklı mezhepler, dinler ya da etnik gruplar arasında intikam saldırıları başlarsa bu çok daha zor bir sorun haline gelir” dedi. 

Batılı gönüllüler
Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçleri arasındaki şiddetli çatışmalar devam ederken giderek artan sayıda Batılı gönüllü, Kürtlerin saflarında savaşıyor. Suriye’nin kuzeydoğusunda terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin Kürt Halk Savunma Güçleri YPG, IŞİD’den geri aldığı topraklarda tutunma mücadelesi veriyor.